Porcje: 6 Całkowity czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Przygotowanie: 1. Zagotuj duży garnek wody. Dodaj makaron i gotuj przez 5 minut. Dodaj kalafior i gotuj, aż makaron i kwiaty kalafiora zmiękną - około 4 minut. Odcedź wodę, zatrzymując kalafior i makaron w garnku. 2. Rozgrzej olej/oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieszaj, aż zmięknie, od 2 do 3 minut. Dodaj wino i gotuj około 1 minuty. Dodaj do garnka zmieszane mleko, mąkę, sól i pieprz . Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 1 minuty). Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki gotowanego kurczaka i musztardę. Gotuj aż do podgrzania, około 2 minut. 3. Dodaj sos do odsączonego makaronu i kalafiora. Podawaj, posypując danie szczypiorkiem.
Porady: Ugotuj piersi z kurczaka (bez skóry) w lekko osolonej wodzie. Wystraczy 10-12 minut od zagotowania.
Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 433 kcal Tłuszcz: 13 g (5 g tłuszczów nasyconych, 5 g tłuszczów jednonienasyconych) Cholesterol: 75 mg Węglowodany: 42 g węglowodanów, Białko: 34 g Błonnik: 5 g Sód: 491 mg Potas: 483 mg
Inne: Witamina C (38% dziennego zapotrzebowania (DZ)), wapń (35% DZ), potas (20% DZ).