Serowa pasta z kurczakiem

Pyszny kurczak z makaronem w sosie serowym zasmakuje i dorosłym i dzieciom! Polecamy.

Porcje: 6 Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  1. 200 g pełnoziarnistego makaronu penne
  2. 2 szklanki kalafiora (podzielonego na niewielkie kwiatki)
  3. 1 łyżka oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
  4. Pół szklanki drobno posiekanej cebuli
  5. Pół szklanki białego wytrawnego wina
  6. 3 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  7. 3 łyżki mąki
  8. 3/4 łyżeczki soli
  9. Pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  10. 1 szklanka rozdrobnionego sera Gruyere
  11. 3 szklanki rozdrobnionego, gotowanego kurczaka lub indyka
  12. 1 łyżeczka musztardy Dijon
  13. 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie: 1. Zagotuj duży garnek wody. Dodaj makaron i gotuj przez 5 minut. Dodaj kalafior i gotuj, aż makaron i kwiaty kalafiora zmiękną - około 4 minut. Odcedź wodę, zatrzymując kalafior i makaron w garnku. 2. Rozgrzej olej/oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieszaj, aż zmięknie, od 2 do 3 minut. Dodaj wino i gotuj około 1 minuty. Dodaj do garnka zmieszane mleko, mąkę, sól i pieprz . Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, często mieszając, aż zgęstnieje (ok. 1 minuty). Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki gotowanego kurczaka i musztardę. Gotuj aż do podgrzania, około 2 minut. 3. Dodaj sos do odsączonego makaronu i kalafiora. Podawaj, posypując danie szczypiorkiem.

Porady: Ugotuj piersi z kurczaka (bez skóry) w lekko osolonej wodzie. Wystraczy 10-12 minut od zagotowania.

Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 433 kcal Tłuszcz: 13 g (5 g tłuszczów nasyconych, 5 g tłuszczów jednonienasyconych) Cholesterol: 75 mg Węglowodany: 42 g węglowodanów, Białko: 34 g Błonnik: 5 g Sód: 491 mg Potas: 483 mg

Inne: Witamina C (38% dziennego zapotrzebowania (DZ)), wapń (35% DZ), potas (20% DZ).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.