Grillowany kurczak w sosie nektarynkowo-jeżynowym
Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut
Składniki: 1. Jedna łyżka oleju rzepakowego i jedna łyżeczka oleju rzepakowego - oddzielnie 2. Jedna łyżka kminku 3. Jedna łyżeczka soli nisko sodowej - do podzielenia 4. Pół łyżeczki mielonego pieprzu 5. Pierś kurczaka, bez skóry 6. Dwie nektarynki pokrojone w cząstki 7. Szklanka (albo i dwie!) jeżyn świeżych, choć mogą być i mrożone 8. Dwie łyżki kolendry, najlepiej świeżej i posiekanej 9. Łyżeczka soku z limonki 10. Ostry sos do smaku
Przygotowanie: 1. Rozgrzej grill. 2. W miseczce połącz łyżkę oleju z kminkiem i pół łyżeczki soli. Powstałą polewa wysmaruj pierś kurczaka. Pokrojone nektarynki oblej łyżeczką oleju i delikatnie wymieszaj. 3. Ułóż na aluminiowej tacce mięso, kawałki nektarynek i tackę postaw na grillu. Nektarynkom wystarczy 6-8 minut podgrzewania, a kurczak potrzebuje 6-8 minut na każdej ze stron. Zgrillowane owoce i mięso przełóż na deskę do krojenia. Najpierw pokrój drobniej nektarynki, a po 5 minutach kurczaka - najlepsze będą dość cienkie plastry. 4. W misce połącz pozostałe składniki (w tym świeże lub rozmrożone jeżyny), dodając do nich zgrillowane nektarynki. Mięso rozdziel miedzy cztery talerze i udekoruj go zawartością miski.
Smacznego!
Wartość odżywcza w porcji: Kaloryczność: 317 kcal Tłuszcz: 8 g (1 g tłuszczu nasyconego, 4 g tłuszczu jednonienasyconego) Cholesterol: 63 mg Węglowodany: 34 g Białko 27 g Błonnik: 694 mg Potas: 458 mg Inne: Witamina C (35% dziennego zapotrzebowania), błonnik (24% dziennego zapotrzebowania)