Rewolucja w lodówce

Osiągnięcie szczupłej sylwetki i jej utrzymanie jest o wiele łatwiejsze, gdy nie ma się pod ręką smakołyków i produktów, które nie sprzyjają zgrabnej figurze.

Aby zadbać o szczupłą talię, trzeba zrewidować zawartość trzech miejsc: spiżarni, lodówki i zamrażalnika. Dokonywanie codziennych, właściwych wyborów może znacząco przyspieszyć tempo pozbywania się zbędnych kilogramów i centymetrów. Oto nasze rady, czego się pozbyć i w co się zaopatrzyć, aby codzienne posiłki - od śniadania po kolację - były zdrowsze i mniej kaloryczne, a niekoniecznie mniej smaczne! Aby dokonać selekcji, czytaj etykiety na opakowaniach.

SPIŻARNIA Zlikwiduj: produkty zawierające słodziki, tłuszcze utwardzone, białą mąkę i biały ryż, produkty zawierające syrop fruktozowy, masło orzechowe z zawartością cukru, Kup: oliwę z oliwek extra virgin, fasolę w puszcze, pełnoziarniste makarony i brązowy ryż, ocet balsamiczny, naturalne masło orzechowe, przyprawy - granulowany czosnek, cynamon, curry, pieprz

LODÓWKA: Zlikwiduj: 1. Beztłuszczowy majonez (zawiera mniej tłuszczu, ale za to więcej cukru i sztucznych dodatków). 2. "Smarowidła" zastępujące masło - zawierają często tłuszcz utwardzony; używaj zwykłego masła tyle, że mniej. 3. Napoje słodzone i te zawierające słodziki ("zero cukru"). 4. Dressingi sałatkowe, w których skład wchodzą tłuszcze utwardzone. 5. Batoniki, słodycze. 6. Soki i napoje owocowe zawierające syrop fruktozowy. Kup: kefir, masło, jogurt naturalny, jaja z ciągiem cyfr na pieczątce zaczynających się od "0", hummus, pesto bez konserwantów, świeże owoce - jabłka, cytrusy, warzywa - brokuły, marchewkę, seler, czosnek, cebulę, świeże przyprawy - miętę, bazylię, tymianek; musztardę, tofu i miso, niesłodzone soki, wodę mineralną.

ZAMRAŻALNIK Zlikwiduj: gotowe potrawy z wysoką zawartością sodu i sztucznych dodatków, desery zawierające tłuszcze utwardzone i syrop fruktozowy. Kup: zamrożone lub zrób i zamroź: mrożone owoce, pełnoziarniste pieczywo, domowej roboty zupy i dania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.