Najbardziej ryzykowne jest pierwsze i ostatnie 10 minut przy restauracyjnym stole. Wtedy popełnić można najwięcej błędów zwiększających kaloryczność biesiady. Oto, jak należy postępować, aby ich uniknąć.
1. Nie sięgaj po pieczywo podawane jako dodatek do zup czy sałatek. 2. Zamawiając sałatkę, poproś o podanie octu i oliwy osobno po to, abyś samodzielnie mógł delikatnie skropić nimi potrawę. Zostawianie tej decyzji kucharzowi może podnieść kaloryczność sałatki aż o 400 kcal. 3. Zamiast ziemniaków i ryżu zamów dodatkową porcję warzyw. 4. Zrezygnuj z deseru, a jeżeli nie możesz się powstrzymać, zamów go, ale podziel się nim z przyjaciółmi.
Mniejsze zło Gdy zamiast do własnej kuchni trafisz do restauracji, możesz z menu wybrać mniej kaloryczne i zdrowsze potrawy. Czy wiesz na co się zdecydować?
Restauracja meksykańska Wybieraj: fajitas, ciemną fasolę, awokado, guacamole, brązowy ryż, jicama, grillowanego kurczaka lub grillowaną rybę, ceviche, camarone i con pollo
Restauracja włoska Wybieraj: świeże warzywa, sałatkę z owocami morza, rybę z dodatkiem oliwy z oliwek, pełnoziarniste makarony z sosem marinara
Restauracja z kuchnią śródziemnomorską Wybieraj: hummus, tahini, tabbouleh, zupę fasolową, cieciorkę
Restauracja azjatycka Wybieraj: zupę miso, sashimi, warzywa - byle nie smażone, np. kapusta bok choy, pędy bambusa, zieloną fasolę, biały groszek, krokiety (sajgonki), kurczaka Moo Shu,