Dziś wiemy już dlaczego orzechy są zdrowe. Stanowią bardzo cenne źródło witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożywanie ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Trzydzieści gramów orzeszków (pistacjowych, ziemnych, laskowych, włoskich) pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza też 50% niezbędnej ilości witaminy E i 20% ilości magnezu. Ta sama porcja orzechów dostarcza 190 kcal energii. W orzechach jest wiele cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W latach '90 przeprowadzono badania, które wykazały, że jedzenie orzechów częściej niż raz w tygodniu chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Im częściej spożywamy orzechy, tym ochrona ta jest większa. Wyniki innych badań tylko to potwierdziły. Orzechy zawierają duże ilości tłuszczów (ok. 80%). Badacze zastanawiali się w związku z tym, jakie składniki mogą być odpowiedzialne za ich korzystne działanie.Okazało się, że struktura tłuszczy orzechowych jest bardzo pożyteczna. Większość tłuszczów zawartych w orzechach to korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Są one odpowiedzialne za obniżanie poziomu złego cholesterolu (o ponad 20%) i zmniejszanie stężenia lipidów we krwi.
Orzechy mają działanie przeciwzapalne, ponieważ zawierają argininę, czyli aminokwas odpowiedzialny za budowę białek. Jest ona niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, który rozkurcza naczynia krwionośne, co przyczynia się do zwiększenia przepływu krwi. Spożywanie dużej ilości włoskich orzechów zapobiega powstawaniu stanów zapalnych tętnic. Każdy rodzaj orzechów zawiera zestaw witamin i składników mineralnych. Najwięcej jest w nich witaminy E, znanej jako silny antyoksydant, kwasu foliowego oraz magnezu, mających znaczenie w regulacji ciśnienia tętniczego. Ponadto orzechy zawierają mnóstwo innych korzystnych składników, takich jak potas, miedź, mangan, witaminy B1 i B6. Orzechy służą osobom cierpiącym na trądzik. Wysuszone łupiny orzecha wykorzystuje się do produkcji preparatów pielęgnacyjnych dla cery trądzikowej, skłonnej do zaczerwienień. Natomiast zmielone łupiny orzecha często dodaje się do peelingów jako środek ścierający, ściągający i przeciwbakteryjny.
Podsumowując: Korzystne dla zdrowia jest spożywanie mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu. Mając jednak na uwadze, że orzechy charakteryzują się wysoką kalorycznością, powinny być stosowane jako zamiennik innych produktów spożywczych, a nie spożywane jako dodatek. Najlepiej jeść je w postaci naturalnej, na surowo. W czasie pieczenia lub smażenia może dojść do obniżenia zawartości aktywnych składników. Ponadto działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy związany jest z obecnością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. kwas alfa-linolenowy), które obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi i poziom trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo i zapobiegają zaburzeniom rytmu serca. Najwięcej kwasu alfa-linolenowego znajduje się w orzechach włoskich. Ponadto warto wiedzieć, że zawarta w orzechach L-arginina (aminokwas budujący białko) jest związkiem, z którego powstaje tlenek azotu - substancja powodująca rozszerzenie naczyń wieńcowych. Z kolei bogactwo witaminy E powoduje, że orzechy doceniane są jako element terapii przeciwmiażdżycowej i przeciwnowotworowej. Orzechy zawierają także kwas foliowy, który chroni przed podwyższeniem poziomu homocysteiny, aminokwasu odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy.
Niech więc orzechów nie braknie w naszej diecie.