Rośliny i warzywa strączkowe: sześć powodów by je jeść

Jeśli nie jadasz regularnie nasion roślin strączkowych i innych warzyw, pozbawiasz się produktów, które dietetycy nazywają agentami do zadań specjalnych.

Rośliny strączkowe to doskonałe źródło wielu makro- i mikroelementów. Naukowcy przekonują, że mają one zdolność obniżania ryzyka zachorowania na cukrzycę, raka jelita grubego i choroby układu krwionośnego. Co więcej, rośliny te są smaczne, łatwe w przygotowaniu, niedrogie i występują w wielu różnych odmianach.

Oto sześć powodów, dla których warto wzbogacić swoją dietę o nasiona roślin strączkowych.

1. "Strączkowce" pełne są witamin i minerałów. Zawierają wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, witaminę C i kwas foliowy.

2. Są bogate w błonnik. Jedna szklanka warzyw to aż 12-15 g błonnika, czyli ponad połowa zalecanej dziennej dawki. Zawierają zarówno włókna rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne, które wchłaniają płyny i zapobiegają zaparciom.

3. Są cennym źródłem białka. Szklanka gotowanych warzyw zawiera ok. 16 g białka, czyli 25-30% zalecanej dziennej dawki, a każdy rodzaj strączkowych składa się w 20-50% z białka właśnie.

4. Nasiona roślin strączkowych pomagają stabilizować poziom cukru we krwi, gdyż zawarte w nich włókna nierozpuszczalne spowalniają wędrówkę cukru do krwi. To z kolei oznacza niższy poziom insuliny i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

5. Naukowcy twierdzą, że rośliny strączkowe mają właściwości obniżające ryzyko chorób serca. Zjadanie pół szklanki tych warzyw dziennie obniża poziom złego cholesterolu.

6. "Strączki" redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, powstrzymując łagodne polipy od przeobrażenia się w tkankę rakową.

Do roślin strączkowych należą; bób, ciecierzyca, fasola zwykła, groch siewny, soczewica jadalna, soja zwyczajna.

Dobra rada: łącz ciecierzycę z żurawiną, to podnosi walory smakowe i zdrowotne potraw z tym rodzajem "strączkowca".

Więcej o: