Do tych ogromnych walorów wyżej wspomnianych owoców należą między innymi : niskokaloryczność przy jednoczesnym hamowaniu na długi czas uczucia głodu, bogactwo witaminy C, bioflawonoidów i błonnika. Założeniem tej metody jest dostarczanie organizmowi od nawet 800kcal na dobę czego efektem jest utrata 4 - kg w ciągu 7 - 12 dni ( tak długo powinna trwać ta dieta). Niektórzy entuzjaści uważają, że pewnych pokarmów (warzywa, mięsa), można jeść na tej diecie do woli i chudnąc, o ile spożywa się odpowiednie ilości grejpfrutów.
Menu:
Śniadanie: 2 jajka, 2 plastry szynki, czarna kawa lub zielona herbata, pół grejpfruta.
Lunch: sałatka piersi z kurczaka z warzywami i otrębami skropionymi oliwą. Pól grejpfruta.
Kolacja: warzywa gotowane na parze, filet rybny lub porcja mięsa. Pół grejpfruta.