W sytuacji, gdy zmniejszymy ilość dostarczanych kalorii do około 1000, to nasz organizm zostanie zmuszony do uruchomienia rezerw , którymi są właśnie nadmiarowe ilości tkanki tłuszczowej. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Posiłki należy przyjmować kilka razy dziennie - najlepiej 5, o stałych porach, w celu przyspieszenia tempa przemiany materii. Ten program odchudzania umożliwia utratę około 1 kilograma tygodniowo, lecz przy stosowaniu dłuższym niż miesiąc wymaga konsultacji z lekarzem.
Rozkład kaloryczności poszczególnych posiłków powinien wyglądać następująco:
Śniadanie : 200 kcal Drugie śniadanie: 150 kcal Obiad: 350 kcal Podwieczorek: 100 kcal Kolacja : 200 kcal
Kolację należy spożywać najpóźniej o godzinie 19.00, a także nie powinno się zapominać o wypijaniu dostatecznej ilości niegazowanej wody mineralnej. Warto obniżać kaloryczność dostarczanych posiłków stopniowo - wszelkie drastyczne zmiany mogą być źle tolerowane przez nasz organizm. Warto zacząć od eliminacji słodyczy, słodzonych napojów i alkoholu, czerwonego mięsa, żółtego sera, białego pieczywa, wszelkich słonych przekąsek typu chipsy, paluszki czy prażone orzeszki, a także najlepiej zaprzestać używania soli. Nowe menu powinno obfitować w chude mięso i nabiał, warzywa ( które można w zasadzie spożywać bez ograniczeń), natomiast ograniczamy źródła węglowodanów do niewielkich ilości kasz, czy dzikiego ryżu. Najlepszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze, gotowanie lub pieczenie bez dodatku tłuszczu.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie (200 kcal):
Wariant I : 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego cieniutko posmarowane masłem, 50g chudej szynki, sałatka z pomidorów, cebuli (lub szczypiorku) i papryki
Wariant II : Sałatka owocowa z grejpfruta, niewielkiego plasterka ananasa i połowy jabłka (lub brzoskwini). Filiżanka jogurtu naturalnego.
Wariant III : Sałatka z tuńczyka (120g tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżka kukurydzy konserwej, 2 łyżki ryżu - gotowanego, 2 liście kapusty pekińskiej, pół cebuli)
Drugie śniadanie (150 kcal):
Wariant I : pomarańcza, jogurt 0%
Wariant II: cienka kromeczka pieczywa pełnoziarnistego, plaster chudego twarogu, szczypior, pomidor
Wariant III : mały banan, 2 mandarynki
Obiad (350 kcal):
Wariant I : kasza gryczana (1/3 woreczka), jajko sadzone (na niewielkiej ilości tłuszczu), mizeria (ogórek , 150 g kefiru)
Wariant II: 150 g gotowanej piersi z kurczaka, sałatka z pomidorów, sałaty z łyżką oliwy z oliwek
Wariant III : 150 g piersi z indyka gotowanej na parze - przyprawionej ziołami , kalafior lub brokuły,
Podwieczorek 100 kcal):
Wariant I : 1 grejpfrut
Wariant II: 1 jabłko
Wariant III : szklanka maślanki
Kolacja (200 kcal):
Wariant I : 2 jajka na miękko, pół papryki
Wariant II : dwie kromki chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku każda i pomidorem pokrojonym w plasterki
Wariant III : sałatka z dwóch pomidorów z fetą, połowy cebuli, przyprawiona bazylią i pieprzem, kromka pieczywa chrupkiego żytniego