Jak przygotować piernik bez leżakowania? Przepis nie jest trudny, a to świetna opcja na świąteczne ciasto last minute

Piernik bez leżakowania to świetna opcja dla wszystkich, którzy jeszcze nie przygotowali swojego ciasta na święta. Przepis jest prosty, a jego realizacja nie zajmie wiele czasu. Gotowi?

Piernik to obowiązkowe ciasto na wigilijnym stole. Przygotowanie go wiąże się zazwyczaj z obowiązkowym leżakowaniem ciasta, które jest uwzględnione w przepisie. Ten przepis jest jednak przygotowany specjalnie dla tych, którzy potrzebują pomocy last minute i pragną przygotować najlepsze ciasto świąteczne w swoim życiu. 

Przepis na piernik bez leżakowania

Piernik bez leżakowania - przepis na to ciasto jest prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Nie wymaga dodatkowego leżenia pomiędzy tworzeniem ciasta a jego pieczeniem. Gotowy wyrób smakuje naprawdę pysznie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom świątecznych słodkości. 

Aby przygotować ciasto na piernik bez leżakowania, potrzeba: 

  • 100 g drobnego cukru - około 0,5 szklanki
  • 100 g gęstego miodu - 3 czubate łyżki
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • 3 średnie jajka
  • 230 g mąki - 1 szklanka
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka - niecałe pół szklanki
  • przyprawy: czubata łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, imbiru, gałki muszkatołowej, kakao.

W rondelku należy umieścić masło, cukier, miód, wszystkie przyprawy z przepisu oraz mleko. Podgrzewać całość trzeba stopniowo, regularnie zwiększając moc palnika. Nieustannie mieszać. Zagotować masę i wyłączyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Ustawić piekarnik na 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

Mąkę oraz sodę i proszek przesiać do osobnej miski. Umyć jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w małej miseczce. Białka ubić w osobnej misce na sztywno.

Do mąki dodać żółtka i zacząć miksować mikserem na małych obrotach. Po trochu wlewać do miski masę z przyprawami z rondelka. Wciąż miksować. Nie ma potrzeby czekać, aż masa z rondelka całkiem ostygnie. 

Na koniec do ciasta przełożyć białka i wmieszać je delikatne szpatułką. Przelać całe ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut (środkowa półka z grzaniem góra/dół) do tzw. suchego patyczka. Ciasto może być gotowe już po 40 minutach pieczenia. 

Piernik na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, pełen pysznego jedzenia i rodzinnej atmosfery. Warto, by przygotowywane przez nas potrawy były jak najlepsze. Sprawdzone przepisy na ciasta wigilijne pomogą nam jeszcze lepiej przeżyć ten czas i nie przejmować się niepowodzeniami w kuchni. Ten czas będziemy mogli spędzić z najbliższymi, w rodzinnym gronie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA