Jak przygotować piernik bez leżakowania? Przepis nie jest trudny, a to świetna opcja na świąteczne ciasto last minute
Piernik to obowiązkowe ciasto na wigilijnym stole. Przygotowanie go wiąże się zazwyczaj z obowiązkowym leżakowaniem ciasta, które jest uwzględnione w przepisie. Ten przepis jest jednak przygotowany specjalnie dla tych, którzy potrzebują pomocy last minute i pragną przygotować najlepsze ciasto świąteczne w swoim życiu.
Przepis na piernik bez leżakowania
Piernik bez leżakowania - przepis na to ciasto jest prosty i bardzo łatwy do przygotowania. Nie wymaga dodatkowego leżenia pomiędzy tworzeniem ciasta a jego pieczeniem. Gotowy wyrób smakuje naprawdę pysznie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom świątecznych słodkości.
Aby przygotować ciasto na piernik bez leżakowania, potrzeba:
- 100 g drobnego cukru - około 0,5 szklanki
- 100 g gęstego miodu - 3 czubate łyżki
- 50 g masła - 1/4 kostki
- 3 średnie jajka
- 230 g mąki - 1 szklanka
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 100 ml mleka - niecałe pół szklanki
- przyprawy: czubata łyżka cynamonu, po płaskiej łyżeczce kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, imbiru, gałki muszkatołowej, kakao.
W rondelku należy umieścić masło, cukier, miód, wszystkie przyprawy z przepisu oraz mleko. Podgrzewać całość trzeba stopniowo, regularnie zwiększając moc palnika. Nieustannie mieszać. Zagotować masę i wyłączyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Ustawić piekarnik na 170 stopni - najlepiej z termoobiegiem.
Mąkę oraz sodę i proszek przesiać do osobnej miski. Umyć jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w małej miseczce. Białka ubić w osobnej misce na sztywno.
Do mąki dodać żółtka i zacząć miksować mikserem na małych obrotach. Po trochu wlewać do miski masę z przyprawami z rondelka. Wciąż miksować. Nie ma potrzeby czekać, aż masa z rondelka całkiem ostygnie.
Na koniec do ciasta przełożyć białka i wmieszać je delikatne szpatułką. Przelać całe ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 50 minut (środkowa półka z grzaniem góra/dół) do tzw. suchego patyczka. Ciasto może być gotowe już po 40 minutach pieczenia.
Piernik na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, pełen pysznego jedzenia i rodzinnej atmosfery. Warto, by przygotowywane przez nas potrawy były jak najlepsze. Sprawdzone przepisy na ciasta wigilijne pomogą nam jeszcze lepiej przeżyć ten czas i nie przejmować się niepowodzeniami w kuchni. Ten czas będziemy mogli spędzić z najbliższymi, w rodzinnym gronie.
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Dieta a trening - jak bilansować posiłki? Anna Lewandowska udostępniła przykładowe menu do 1800 kcal
-
Honorata Skarbek w zeszłym roku zrzuciła 10 kilogramów. Celebrytka zdradziła, jak wyglądały jej treningi
-
Marzy ci się płaski brzuch? Zacznij od kuchni! Te zmiany w diecie wprowadź od razu
-
Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Pięć ćwiczeń z lekkimi ciężarkami, które maksymalnie wykorzystują nasze możliwości. Poprawa kondycji gwarantowana
- Ewa Chodakowska zdradza, jak właściwe odżywianie wpływa na nasze samopoczucie. Jak podnieść poziom serotoniny w ciele?
- Małgorzata Socha zachęca do biegania zimą i przełamywania własnych słabości. "Warto pokonać leniwca"
- Dieta makrobiotyczna ma zapewnić dobre samopoczucie i wzmocnić odporność. Na czym konkretnie polega?
- Intensywny trening Naomi Campbell. Modelka jest w świetnej formie!