Jak przygotować karpia do smażenia? Ryba w tej postaci idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Przepis nie jest trudny

Karp wigilijny to podstawa na pięknie przyozdobionym stole. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, a smak jest nieporównywalny z żadną inną rybą. Jaki przepis sprawdzi się w te święta?

Karp smażony uwielbiany jest przez smakoszy ryb. Jest też obowiązkową pozycją na wigilijnym stole i przypadnie do gustu nawet tym, którzy w ciągu roku nie mają okazji po niego sięgnąć. Jak przygotować karpia w panierce? Istnieje kilka przepisów, jednak w święta warto zaufać temu sprawdzonemu. 

Karp smażony - przepis

Przepis na karpia smażonego jest naprawdę prosty w realizacji. Wystarczy odpowiednio postępować według instrukcji i zebrać produkty najwyższej jakości, łącznie z jakością samej ryby. Aby przygotować karpia wigilijnego z chrupiącą skórką potrzeba: 

  • 1 karpia o masie ok. 1,5-2 kg
  • 3-4 łyżek mąki
  • oleju do smażenia
  • 2 łyżek masła
  • cytryny
  • natkę pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Na wstępie należy usunąć z karpia wnętrzności. Warto przy tym uważać, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać wtedy gorzkiego smaku. Potem trzeba odciąć rybie głowę, zeskrobać łuski przy pomocy specjalnego skrobaka lub noża. 

Opłukać rybę zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić rybę w dzwonka, oprószyć solą oraz pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Strzepać z niego jej nadmiar i odłożyć na czysty i suchy talerz. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i usmażyć dzwonki z każdej strony na złocisty kolor. Na końcu trzeba pamiętać o odsączeniu ryby z tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki. 

Ile kalorii ma karp smażony? 

Dokładnie 100 gramów karpia smażonego ma 185 kcal. Jego skład przedstawia się następująco: 

  • Węglowodany: 0.0 g
  • Białko: 21.9 g
  • Tłuszcze: 10.2 g
  • Cholesterol: 84.5 mg
  • Sód: 36.59 mg
  • Błonnik: 0.0 g

Karpia warto jest spożywać pod każdą postacią, ponieważ jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, tj. omega-3 i 6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Poprawiają pracę mózgu i serca. 

Karp jest rybą dość kaloryczną, dlatego warto zadbać o to, by panierka, w której ją obtoczymy, dodatkowo nie podnosiła jej kaloryczności. Łatwo tego uniknąć dzięki wybieraniu mąki kukurydzianej zamiast zwykłej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.