Karp smażony uwielbiany jest przez smakoszy ryb. Jest też obowiązkową pozycją na wigilijnym stole i przypadnie do gustu nawet tym, którzy w ciągu roku nie mają okazji po niego sięgnąć. Jak przygotować karpia w panierce? Istnieje kilka przepisów, jednak w święta warto zaufać temu sprawdzonemu.
Przepis na karpia smażonego jest naprawdę prosty w realizacji. Wystarczy odpowiednio postępować według instrukcji i zebrać produkty najwyższej jakości, łącznie z jakością samej ryby. Aby przygotować karpia wigilijnego z chrupiącą skórką potrzeba:
Na wstępie należy usunąć z karpia wnętrzności. Warto przy tym uważać, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać wtedy gorzkiego smaku. Potem trzeba odciąć rybie głowę, zeskrobać łuski przy pomocy specjalnego skrobaka lub noża.
Opłukać rybę zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić rybę w dzwonka, oprószyć solą oraz pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Strzepać z niego jej nadmiar i odłożyć na czysty i suchy talerz. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i usmażyć dzwonki z każdej strony na złocisty kolor. Na końcu trzeba pamiętać o odsączeniu ryby z tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Dokładnie 100 gramów karpia smażonego ma 185 kcal. Jego skład przedstawia się następująco:
Karpia warto jest spożywać pod każdą postacią, ponieważ jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, tj. omega-3 i 6. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Poprawiają pracę mózgu i serca.
Karp jest rybą dość kaloryczną, dlatego warto zadbać o to, by panierka, w której ją obtoczymy, dodatkowo nie podnosiła jej kaloryczności. Łatwo tego uniknąć dzięki wybieraniu mąki kukurydzianej zamiast zwykłej.