Dobre ciasto na pierogi wcale nie jest tak trudno przygotować. Warto jednak znać kilka podstawowych rad, które pomogą nam ulepić najlepsze ciasto. Podpowiadamy też, czy pierogi można mrozić. Będzie to niezwykle pomocne w przypadku, gdy jedzenie zostanie nam po wigilijnej uczcie.
Ciasto na pierogi robi się bardzo prosto. Warto jednak pamiętać, by dobrać do niego odpowiednie składniki. Najwyższej jakości produktu mogą znacznie podnieść jego walory smakowe.
Przepis na ciasto na wigilijne pierogi:
Aby przygotować ciasto, należy połączyć mąkę z solą i olejem, a następnie mieszać za pomocą miksera. Dodawać stopniowo gorąca wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie łatwo odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Na koniec rozwałkować i wypełnić farszem.
Pierogi, które zostały wcześniej ugotowane, najzwyczajniej w świecie się rozpadają podczas kolejnego gotowania. Te nieugotowane są za to bardzo twarde. Idealnym sposobem będzie więc ich zblanszowanie.
1. Pierogi należy włożyć do gotującej się wody (lekko osolonej z odrobiną oleju) na 30 sekund.
2. Posypać tackę mąką lub posmarować ją olejem.
3. Pierogi rozłożyć na przygotowanej tacy, tak by się ze sobą nie stykały i pozostawić do wystygnięcia.
4. Kiedy pierogi wystygną, wsadzić tackę do zamrażalnika na 2 godziny.
5. Przygotować woreczki do mrożenia, zamrożone pierogi podzielić według uznania i wsadzić do woreczków – z powrotem schować do zamrażalnika. Nie należy zapomnieć podpisać woreczków!
Należy wrzucić je do wrzątku i gotować do uzyskania odpowiedniej miękkości. Zamrożone pierogi można również podgrzać na patelni lub na parze.