Dietetyczna sałatka z tuńczyka dobrze sprawdzi się jako dodatek na wigilijnym stole. Jest niskokaloryczna i wciąż wyrazista w smaku. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę, jednak tylko niektóre z nich są w pełni sprawdzone. W święta wszystkim zależy na odczuwaniu ich magii, dlatego warto kierować się tym w stu procentach przetestowanym. Podpowiadamy, jak przygotować fit sałatkę z tuńczykiem.
Sałatka z tuńczykiem pysznie smakuje z dodatkiem jajka. Nie musi go być dużo, by było ono odczuwalne w smaku. Taka dietetyczna sałatka wigilijna jest zdrowa i sycąca. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania wigilijnego i podczas pierwszego dnia świąt.
Składniki na fit sałatkę z tuńczykiem:
Składniki, mogłoby się wydawać, są dość uniwersalne. Taka wigilijna sałatka nie jest przecież trudna do przygotowania, trzeba tylko odpowiednio dobrać proporcje i wiedzieć, jak mądrze ograniczyć niepotrzebne kalorie.
Sałatę należy umyć i osuszyć. Liście rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka należy odsączyć z zalewy i rozdrabniamy na cząstki. Wszystko razem mieszamy. Z oliwy, musztardy i przypraw robimy dressing i polewamy nim sałatkę. Gotowe!
Sałatka bogata w warzywa pozwoli skutecznie uzupełnić braki w witaminach. Tuńczyk korzystanie wpływa na zdrowie. Dodatkowo poprawia samopoczucie. Wszystko to dzięki kwasom tłuszczowym Omega-3. Są one odpowiedzialna za zmniejszenie poziomu cholesterolu, zapobiegają także arytmii serca, wylewom i zakrzepom. Taka sałatka zwiera sporo białka, fosforu, magnezu i witaminy B6 i B12.
Przytoczony przez nas przepis jest szybki w przygotowaniu i niezwykle prosty. Wystarczy odpowiednio zaplanować pracę, a już w godzinę sałatka fit z tuńczykiem będzie gotowa do zjedzenia. Smacznego!