Dietetyczny barszcz wigilijny - jak go przygotować? Ten przepis z uszkami wyjdzie na pewno

Barszcz w wersji fit smakuje tak samo pysznie, jak jego zwykła wersja. Przygotowanie go niewiele różni sie od tradycyjnego przepisu. Jest on o wiele mniej kaloryczny i wciąż tak samo pyszny!

Dietetyczny barszcz wigilijny z uszkami to tradycyjne danie, które musi pojawić się na wigilijnym stole. Jest pyszny, wygląda równie dobrze, ale jak go szybko przygotować? Jest jeden sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi. Jak wygląda przepis i jakie składniki są potrzebne do przygotowania barszczu wigilijnego? 

Dietetyczny barszcz wigilijny - jak go przygotować

Barszcz w wersji fit smakuje świetnie. Od razu na myśl przywodzi tradycyjny smak świąt. Bez niego stół wigilijny jest niepełny. Nie bez powodu należy do 12 podstawowych dań wigilijnych. 

Aby przygotować tradycyjny barszcz czerwony w wersji fit potrzeba: 

  • 1 kg buraków
  • 2 l przegotowanej wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • pół selera
  • małe jabłko
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula
  • zioła: 3 liście laurowe, 3 łyżeczki majeranku, 7 ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, tymianek, pół łyżeczki kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść suszonych grzybów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Grzyby należy zalać szklanką wody na kilka godzin przez rozpoczęciem gotowania. Następnie należy je gotować przez 45 minut. Umyć, obrać i pokroić buraki w cienkie plastry. Tak powinno zostać przygotowane także jabłko.Oczyść marchewkę, pietruszkę i seler. Obierz cebulę oraz ząbki czosnku. Te ostatnie można naciąć przed dodaniem, dzięki czemu ich smak intensywniej przeniknie do zupy. Włóż do garnka ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Wszystko zalej 2 litrami przegotowanej wody. Dodaj grzyby wraz ze szklanką z ich wywaru. Następnie wsyp 1,5 łyżki soli i gotuj na wolnym ogniu, nie przykrywając, przez około pół godziny. Dla dodania kwaskowatości wlej sok z cytryny. Poczekaj aż zupa ostygnie i wstaw ją do lodówki. Następnego dnia wyciągnij jarzyny oraz jabłko. Gotując na wolnym ogniu, dodaj resztę przypraw. W razie potrzeby można jeszcze dolać soku z cytryny oraz wywaru z grzybów. Podane proporcje pozwalają na ugotowanie około 2 litrów barszczu.

Barszcz w wersji fit 

Dietetyczny przepis na czerwony bardzo wigilijny to świetna alternatywa dla wszystkich, którym kalorie leżą na sercu podczas świątecznego obżarstwa. Jeśli mamy taką okazję, warto zadbać o to, by nieco odtłuścić wigilijne potrawy. Będzie nam za to wdzięczny nasz organizm. 

Do dietetycznego barszczu wigilijnego możemy dołączyć także fit uszka. Przede wszystkim należy zamienić zwykłą mąkę białą na pełnoziarnistą, np. żytnią, gryczaną. Podczas przygotowywania uszek warto rozważyć rezygnację z jajka i dodatkowej oliwy – obniży to ich kaloryczność. Warto zastąpić je mlekiem, które zapobiegnie rozpadaniu się ciasta podczas gotowania.

Fit barszcz z uszkami już niedługo może zagościć na wigilijnych stołach. Przygotować można go szybko, a jego smak będzie kojarzył się ze świętami. Brzmi pysznie! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.