Dietetyczny sernik zasmakuje każdemu. Pokochają go amatorzy słodkości i koneserzy ciekawych smaków. Tak naprawdę nie różni się on wiele od tradycyjnego sernika, jednak został "odchudzony" o niepotrzebne składniki. Przepis na puszysty sernik dietetyczny nie jest skomplikowany. Wystarczy przygotować najpotrzebniejsze elementy.
Dietetyczny sernik nie bez powodu staje się tak popularny w kręgach amatorów słodkości. Smakuje on przepysznie, a ma znacznie mniej kalorii. Jak przygotować fit sernik?
Składniki na kruchy spód:
Składniki na wypełnienie:
Przepis na fit sernik nie jest wcale trudny do wykonania. W misce ugniatamy wszystkie składniki na kruchy spód. Formujemy z ciasta kulkę, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy ją ostrożnie na boki i dopasowujemy do formy. Ciasto powinno wypełnić cały spód blachy. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego na 175°C, pieczemy 10 minut. Należy blachę wyjąć i odstawić na bok.
Białka oddzielamy od żółtek i wsadzamy do dwóch oddzielnych misek. Żółtka ucieramy z ksylitolem i ciepłym masłem (podgrzałam je przez kilka sekund w mikrofali, ale może też być po prostu w temperaturze pokojowej, byle nie zimne). Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy jeszcze chwilkę na jednolitą masę.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do momentu, gdy powstanie sztywna piana. Dodajemy ją do masy serowej, bardzo delikatnie i powoli mieszając łyżką, aż składniki połączą się w jedną całość.
Masę należy przelać do tortownicy. Wcześniej przygotowujemy spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C i pieczemy przez ok. 1 godz. i 20 min. (80 minut), aż cała góra się zarumieni. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do wystygnięcia. Najlepiej, jeśli zostanie tak przez całą noc.
Ciacho możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą gorzką (min. 70% kakao) i posypać płatkami migdałowymi lub owocami.
Taki sernik będzie jednocześnie puszysty i z kruchym spodem. Jego smak jest wyrazisty i bardzo intensywny. Przygotowanie go nie trwa długo, a samo pieczenie może odbywać się naszej bezpośredniej obecności i nie zajmuje aż tak dużo czasu.