Jak przygotować dietetyczny fit sernik? Ten przepis na lekkie ciasto na święta zawsze się sprawdzi
Dietetyczny sernik zasmakuje każdemu. Pokochają go amatorzy słodkości i koneserzy ciekawych smaków. Tak naprawdę nie różni się on wiele od tradycyjnego sernika, jednak został "odchudzony" o niepotrzebne składniki. Przepis na puszysty sernik dietetyczny nie jest skomplikowany. Wystarczy przygotować najpotrzebniejsze elementy.
Przepis na dietetyczny sernik
Dietetyczny sernik nie bez powodu staje się tak popularny w kręgach amatorów słodkości. Smakuje on przepysznie, a ma znacznie mniej kalorii. Jak przygotować fit sernik?
Składniki na kruchy spód:
- 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
- 50 g mąki owsianej
- 100 g mąki ryżowej
- łyżka ksylitolu
- 70 g oleju kokosowego (rozpuszczamy)
Składniki na wypełnienie:
- 4 żółtka
- 6 białek
- szklanka ksylitolu
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- 1 kg dobrego, zmielonego twarogu (w Biedronce jest w wiaderku z super składem)
- 50 g prawdziwego masła (lub masła klarowanego/oleju kokosowego)
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) do dekoracji
Przepis na fit sernik nie jest wcale trudny do wykonania. W misce ugniatamy wszystkie składniki na kruchy spód. Formujemy z ciasta kulkę, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy ją ostrożnie na boki i dopasowujemy do formy. Ciasto powinno wypełnić cały spód blachy. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego na 175°C, pieczemy 10 minut. Należy blachę wyjąć i odstawić na bok.
Białka oddzielamy od żółtek i wsadzamy do dwóch oddzielnych misek. Żółtka ucieramy z ksylitolem i ciepłym masłem (podgrzałam je przez kilka sekund w mikrofali, ale może też być po prostu w temperaturze pokojowej, byle nie zimne). Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy jeszcze chwilkę na jednolitą masę.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do momentu, gdy powstanie sztywna piana. Dodajemy ją do masy serowej, bardzo delikatnie i powoli mieszając łyżką, aż składniki połączą się w jedną całość.
Masę należy przelać do tortownicy. Wcześniej przygotowujemy spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C i pieczemy przez ok. 1 godz. i 20 min. (80 minut), aż cała góra się zarumieni. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do wystygnięcia. Najlepiej, jeśli zostanie tak przez całą noc.
Ciacho możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą gorzką (min. 70% kakao) i posypać płatkami migdałowymi lub owocami.
Taki sernik będzie jednocześnie puszysty i z kruchym spodem. Jego smak jest wyrazisty i bardzo intensywny. Przygotowanie go nie trwa długo, a samo pieczenie może odbywać się naszej bezpośredniej obecności i nie zajmuje aż tak dużo czasu.
-
Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
-
Co Rebel Wilson je w ciągu dnia? Tak wygląda dietetyczny jadłospis aktorki. "Wcześniej jadłam 3000 kalorii dziennie"
-
Brak ci energii z rana? Anna Lewandowska poleca kawę z zaskakującym składnikiem
-
Dwie pożywne sałatki od Ani Starmach na dobre rozpoczęcie dnia. "Za oknem jakoś szaro, dlatego do kuchni wprowadzam kolory"
-
Trening z hantlami. Jak ćwiczyć, aby zgubić zbędne kilogramy i zwiększyć masę mięśniową?
- Roziąganie, cardio i trening siłowy w jednym? Dzięki jodze w wersji HIIT jest to możliwe
- Martwy ciąg na jednej nodze to doskonałe ćwiczenie dla wszystkich biegaczy. Wyjaśniamy dlaczego
- Dlaczego dieta bogata w żelazo jest tak ważna? Powody, dla których powinniśmy zwracać uwagę na ten pierwiastek
- Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
- Kazimierz Marcinkiewicz nie biega w smogu. Jak zła jakość powietrza wpływa na nasze zdrowie?