Pestki dyni kalorie a właściwości. Czy warto włączyć pestki dyni do diety?

Pestki dyni to świetna przekąska i przy okazji bardzo cenne źródło cynku. Są bardzo powszechnym produktem, kupimy je w każdym sklepie, a jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są one. Jakie właściwości i działanie zdrowotne mają pestki z dyni? Ile kalorii mają pestki z dyni?

Pestki dyni - właściwości i wartości odżywcze

Pestki dyni zawierają wiele niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu witamin. Znajdziemy w nich witaminę E, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A czy witaminę K. To także cenne źródło takich składników odżywczych jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk. Pestki dyni zawierają sporo kalorii, jednak mają w swoim składzie także zbawienne dla nas kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Właściwości lecznicze pestek dyni zalecane jest przede wszystkim mężczyznom. Okazuje się, że pestki dyni zawierają bardzo dużo witaminy E, która wpływa na produkcję plemników. Podnosi ich jakość, więc siłą rzeczy wpływa na płodność. Pomaga także w innych schorzeniach dotyczących prostaty. Tutaj udział ma także cynk, którego pestki dyni zawierają mnóstwo. W przypadku mężczyzn brak tego pierwiastka może doprowadzić właśnie do problemów z płodnością.

Cynk jest także potrzebny w diecie osób aktywnych. Jeśli dużo ćwiczysz, nie tylko siłowo, lecz także na przykład aerobowo, cynk pomoże ci odbudować mikrouszkodzenia tkanki mięśniowej, do których dochodzi podczas wzmożonego wysiłku.

A to, że pestki dyni mają wiele kwasów omega-3 i bardzo dużo fitosteroli wpływa nie tylko na ich smak, lecz także na skuteczne obniżenie cholesterolu LDL we krwi. To oczywiście sprawia, że niwelujemy ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dbamy o swój krwiobieg i nie musimy się martwić problemami z krążeniem. Kwasy omega-3 wykazują także działanie antyoksydacyjne. Więc skutecznie wspomagają organizm i opóźniają zachodzące w nim procesy starzenia, a dodatkowo wiele badań potwierdza, że mogą nas chronić także przed nowotworami.

Warto wiedzieć, że pestki dyni poprawiają także nastrój. Dzięki dużej zawartości magnezu i potasu świetnie wpływa na pracę układu nerwowego. Można śmiało powiedzieć, że poprawia humor i łagodzi objawy depresji. Pomoże też przy migrenowych bólach głowy.

A jeśli macie dzieci, to ucieszy was informacja, że pestki dyni to naturalny i naprawdę skuteczny sposób na pozbycie się robaków z przewodu pokarmowego. Sprawdzi się oczywiście także w przypadku dorosłych. Nasiona dyni zawierają bowiem kukurbitacynę, która nie tylko poraża układ nerwowy robaków, lecz także wpływa na szybsze ich wydalenie. Jedz pestki z dyni, jeśli męczą cię pasożyty takie jak owsiki, glista ludzka czy tasiemiec.

Zastosowanie pestek dyni

Pestki dyni można stosować do wielu dań. Można je też jeść po prostu w formie przekąski. Sprawdzą się jako zastępnik chipsów czy słodkich ciasteczek podczas oglądania ulubionego serialu.

Możemy je także uprażyć na patelni, aby wydobyć z nich głębszy smak. W takiej formie sprawdzą się na przykład jako dodatek do zdrowych sałatek. Świetnym pomysłem jest też urozmaicenie nimi owsianek czy jaglanek. Smakują rewelacyjnie z jogurtem naturalnym czy serkiem wiejskim. Takie śniadanie nie tylko pobudzi nas do działa, lecz także będzie niesamowicie zdrowe. A jeśli dodasz je do wypieków - na przykład do samodzielnie pieczonego chleba czy bułek - to pieczywo będzie dodatkowo chrupać podczas jedzenia.

Ile kalorii mają pestki dyni? Nasiona dyni - kalorie

Pozostaje więc odpowiedzieć na pytanie, ile kalorii mają nasiona dyni. Niestety pestki z dyni kalorii mają dużo. Są wysokokalorycznym produktem, więc choć bardzo zdrowe, nie możemy ich spożywać bez ograniczeń.

Pestki z dyni mają w 100 g produktu około 560 kalorii. To jednak całe opakowanie pestek. Starczy nam na długo. Bardziej obrazowym będzie przykład z wykorzystaniem łyżki stołowej. Łyżka nasion dyni waży tylko 10 g, więc zawiera około 57 kcal. Taka dawka kalorii jest już do przyjęcia - zarówno jako dodatek do śniadania, jak i przekąska między posiłkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.