Pizza to jedno z najpopularniejszy dań na świecie! Ile kalorii ma pizza?

Pizza to danie, które znają wszyscy. Zajadają się nim i dorośli, i dzieci. Choć uchodzi za jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na świecie, jest przysmakiem, który zawdzięczamy włoskiej kuchni, to niestety jest także dość kaloryczną przekąską. Bombą kaloryczną jest jednak nie samo ciasto, a składniki, które do niego dodajemy. Ile kalorii ma pizza? Ile kalorii ma kawałek pizzy?

Pizza – placek z dodatkami, który podbił świat

Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. Może być serwowana z warzywami, z serem, z mięsem. Dodatki zależą od naszych indywidualnych preferencji. Niewiele osób wie, że historia „placka” z dodatkami sięga czasów starożytnych! Okazuje się, że mąkę z drożdżami, oliwą i solą łączyli ze sobą już nasi starożytni przodkowie. A początku serwowaną ją jako potrawę, którą dziś znamy jako focaccię.

Pierwsza pizza, w znanym przez nas obecnie kształcie, została opracowana w Neapolu. Pod koniec XVIII wieku dodano do focacci pomidory. Na początku oszalały na jej punkcie Włochy, a po II wojnie światowej zyskała popularność już w całej Europie.

Dla Włochów prawdziwa pizza to margherita, czyli placek z sosem pomidorów, mozzarellą i bazylią. Ewentualnie dopuszczają także marinarę, czyli pizzę z pomidorami, oregano, czosnkiem, oliwą. Jednak rodzajów pizzy jest mnóstwo. Warto tu wymienić kilka najpopularniejszych. Na całym świecie znana jest pizza neapolitańska, którą wyróżnia cienkie ciasto. Może być ona serwowana z dodatkiem pomidorów, czosnku, oregano i oliwy (marinara) lub w wersji margherita, czyli ma w składzie pomidory, plastry mozzarelli, bazylię i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. To, co ją wyróżnia to naprawdę bardzo cienkie ciasto.

Przeciwieństwem pizzy neapolitańskiej jest pizza chicagowska. To placek bardzo gruby o wypukłych wręcz brzegach. Bardzo bogate dodatki, aż spływają z pizzy. Serwuje się ją najczęściej z mięsem: choćby z kiełbasą, pepperoni czy wołowiną.

Pizza nowojorska, trzecia z najpopularniejszy, przypomina bardzo z wyglądu i smaku pizzę neapolitańską. Ciasto jest wyjątkowo kruche, ale na tyle elastyczne, że bez problemu złożymy ją na pół. Koniecznym dodatkiem jest oregano oraz płatki chili.

Znana dobrze jest także pizza sycylijska, którą wyróżnia prostokątny kształt i bardzo gąbczasta struktura. Dużo sosu pomidorowego sprawia, że jest bardzo wilgotna. Serwuje się ją z dodatkiem cebuli, anchois, i oliwek.

Jest także pizza grecka, która została wymyślona przez greckich imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Ciasto jest grube, ale nie tak jak w przypadku pizzy chicagowskiej. Koniecznym dodatkiem jest mozzarella i ser cheddar.

Nie zapomnimy także o pizza kalifornijska, która jest najbardziej uniwersalna. Kucharz może dodać do niej dosłownie wszystko, co ma w lodówce. Ricotta wymieszana z pasztetem? Takie połączenie możliwe jest tylko w pizzy kalifornijskiej.

Wszystkie te pizze mogą być przygotowane w najróżniejszych wariantach. I tak najczęściej sprzedawanymi na świecie są pizze hawajskie (z anansem) oraz pepperoni (z salami lub pepperoni). Coraz częściej możemy jednak spotkać pizze zupełnie wegetariańskie lub nawet wegańskie. Wiele restauracji wychodzi także na przeciw potrzebom konsumentów i serwuje pizzę bez popularnych alergenów. Często więc możemy spotkać ostatnio pizzę bezglutenową. Jakiej jednak byśmy nie wybrali, warto wiedzieć, ile kalorii kryje się w naszym ulubionym posiłku.

Pizza - ile kalorii?

Ile kcal ma pizza? Pizza jest dość kalorycznym daniem. Okazuje się jednak, że nie samo ciasto jest źródłem kalorii, lecz dodatki, które układamy na cieście. Kawałek pizzy to około 150 kcal. Zakładamy, że jest to pizza warzywno-mięsna. Najbardziej kaloryczne są pizze serowe. I tak pizza margarita może mieć nawet 390 kcal w jednym kawałku. Cała duża pizza może mieć około 3000 kcal – zakładamy, że duża pizza waży około 1200 g.

Oczywiście, tak jak każde danie, pizzę można odchudzić. Wystarczy zerygnować z kalorycznych dodatków. Wybieramy więc pizze warzywne zamiast mięsnych. Ograniczmy na nich ilość sera. A może mamy czas, aby upiec pizzę samodzielnie? Na pewno będzie ona mniej kaloryczna niż ta kupiona w restauracji.

Więcej o:
Copyright © Agora SA