Jak zrobić fit pierogi wigilijne? Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami to hit tegorocznych świąt

Pierogi wigilijne w wersji fit mogą smakować tak samo pysznie, jak te, robione według dobrze znanego przepisu. Odtłuszczona i niskokaloryczna wersja pierogów z kapustą i grzybami to świetna propozycja na zbliżające się święta.

Pierogi wigilijne w wersji fit - dlaczego by nie spróbować czegoś nowego? Lepienie pierogów na Boże Narodzenie to dla niektórych radość, a dla niektórych przekleństwo. Bez względu na to, dietetyczne pierogi to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragnąć w tym roku ominąć wzdęcia i niemiłe niestrawności. 

Fit pierogi wigilijne - przepis

Dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami to idealne rozwiązanie dla każdego, kto pragnie mieć święta w tradycyjnym wydaniu, ale bez zbędnego i nieprzyjemnego bólu brzucha. Delikatne pierogi potrafią zaoszczędzić nam wielu przykrości żołądkowych, a w smaku są identyczne do tych z tradycyjnego przepisu. Jak je przygotować? 

Na ciasto na dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami potrzeba:

  • 600 g mąki pszennej,
  • szklanki gorącej wody,
  • 500g kapusty kiszonej,
  • 30 g suszonych borowików,
  • cebuli 100 g,
  • łyżeczki oliwy 5 g;

Te składniki starczą na około 40 sztuk pierogów o łącznej kaloryczności równej 300 kcal. 

Grzyby należy namoczyć na noc lub na kilka godzin, następnie zagotować w wodzie, w której się moczyły. Trzeba pokroić je drobno. Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna i pokroić na drobne kawałki. Zalać ją wodą z grzybów, dodać posiekane borowiki i gotować do miękkości. Następnie pokroić cebulę w kostkę i podsmażać na oliwie. Dodać kapustę i dokładnie wymieszać.

Przepis na ciasto na pierogi:

1. Wyrabiaj mąkę z gorąca wodą. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj do niego wody, a jeśli zbyt miękkie - dodaj mąki.

2. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wykrój szklanką kółka. Na każde kółko nałóż porcję farszu i sklej pierogi tak, aby się nie rozpadały.

3. Pierogi gotować należy w osolonej wodzie i wkładać pierogi do garnka porcjami 6-10 sztuk w zależności od pojemności garnka.

4. Gotuj 3-5 minut, aż wypłyną.

Przepis na dietetyczne pierogi wigilijne nie jest wcale skomplikowane. Ta wersja jest mocno odtłuszczona i zawiera jedynie 300 kalorii na wszystkie 40 porcji. 

Pierogi wigilijne orkiszowe

Tradycyjne pierogi wigilijne można przygotować także w wersji orkiszowej. Potrzebna jest do tego mąka orkiszowa, która świetnie smakuje i jest dużo lżejsza od tej uniwersalnej. 

Składniki na ciasto na pierogi orkiszowe: 

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (2 szklanki mąki jasnej 630+1 szklanka pełnoziarnistej)
  • 1 jajko lub samo żółtko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól

Taki przepis niewiele różni się od tego tradycyjnego, modyfikacji uległy jedynie składniki na ciasto. 

 Pierogi wigilijne w wersji fit sprawdzą się podczas każdej wieczerzy. Wigilia to specjalny czas, który spędzamy w gronie najbliższych. Smak potraw jest tutaj równie ważny, nie oszukujmy się. Dlatego już teraz zadbajmy o jakość dań, które znajdą się na stole wigilijnym. Spróbujmy przygotować niektóre z potraw według dietetycznych przepisów. Być może to właśnie będzie początek przygody z odtłuszczonymi wersjami znanych dań. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.