Placki ziemniaczane to idealna propozycja fit dania obiadowego. Są smaczne i wcale nie tak tuczące, jakby się mogło wydawać. Z czym jeść placki ziemniaczane, by jeszcze wzmocnić ich pyszny smak? Podpowiadamy sprawdzone przepisy!
Placki ziemniaczane mogą być przygotowywane zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Najbardziej popularne jest jednak spożywanie ich ze śmietaną lub warzywnym farszem. Biorąc pod uwagę kaloryczność wszystkich składników, w 100 gramach placków ziemniaczanych kryje się około 268 kalorii.
Każdy dodatkowy element w przepisie na to danie dodaje mu kalorii. Śmietana na przykład jest mocno kaloryczna. Można zastąpić ją gotowanymi warzywami, które mają sporo witamin i wartości odżywczych.
Aby przygotować pyszne placki ziemniaczane, należy:
Ziemniaki należy zmieszać z jajkami i mąką oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlać delikatnie sok, zostawiając przy tym na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Placki ziemniaczane pysznie smakują także z dodatkiem farszu warzywnego. Nadaje on smaku i sprawia, że danie nie jest wcale tak bardzo suche.
W plackach ziemniaczanych mieści się:
To danie idealnie nadaje się także na wieczorną przekąskę. Jest stosunkowo lekkie, jeśli dobierzemy do przepisu odpowiednie składniki.