Kasza manna świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Można ją dodawać do ulubionych deserów lub traktować jako osobny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Kasza manna może być naprawdę pyszna. Jak przygotować ją najszybciej? Podpowiadamy sprawdzony przepis na przygotowanie tego posiłku.
W 100 gramach kaszy manny ugotowanej na mleku kryje się 348 kalorii. Łyżeczka tej kaszy waży dokładnie 12 gram, co daje 42 kalorie.
Przed ugotowaniem kasza manna kalorie wykazuje w liczbie 348 kalorii na 100 gram. Łyżeczka takiej kaszy waży 12 gram, co daje 42 kalorii. W tej ilości mieści się:
Aby osoba ważąca 70 kilogramów spaliła taką ilość kaszy manny, potrzeba:
Kasza manna po ugotowaniu ma 88 kalorii w 100 gramach. Te dane dotyczą kaszy manny otrzymanej z ziaren pszenicy. Natomiast orkiszowa kasza manna pełnoziarnista przed ugotowaniem ma 346 kalorii w 100 gramach (10,6 gram białka, 1,5 gram tłuszczu, 70,2 gram węglowodanów, 5,0 gram błonnika).
Kasza manna skrywa w sobie wiele wartościowych dla organizmu człowieka witamin. Kasza manna jest lekkostrawna, a dodatkowo korzystnie wpływa na pracę organizmu. Kasza manna powstaje w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak. Jest drobnoziarnista i sypka.
Na rynku można dostać także kaszę mannę razową, orkiszową oraz orkiszową razową, które są lepsze pod względem wartości odżywczych, ponieważ są lepszym źródłem błonnika pokarmowego w porównaniu do zwykłej kaszy manny.
Kasza manna zawiera małe ilości białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, wśród których w największej ilości - w stosunku do pozostałych - występuje fosfor, żelazo i miedź. Warto pamiętać, że 100 g kaszy manny pokrywa około 10 proc. dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej na te składniki mineralne.