Ile kalorii ma kasza manna? Po ugotowaniu smakuje bosko! Znaleźliśmy najlepszy przepis na jej przygotowanie

Kasza manna może być gotowana na wodzie lub na mleku. Nadaje się idealnie jako uzupełnienie deserów i zup. Jaki przepis na kaszę manną jest najszybszy?

Kasza manna świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Można ją dodawać do ulubionych deserów lub traktować jako osobny pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Kasza manna może być naprawdę pyszna. Jak przygotować ją najszybciej? Podpowiadamy sprawdzony przepis na przygotowanie tego posiłku. 

Kasza manna gotowana na mleku - ile ma kalorii? 

W 100 gramach kaszy manny ugotowanej na mleku kryje się 348 kalorii. Łyżeczka tej kaszy waży dokładnie 12 gram, co daje 42 kalorie

Przed ugotowaniem kasza manna kalorie wykazuje w liczbie 348 kalorii na 100 gram. Łyżeczka takiej kaszy waży 12 gram, co daje 42 kalorii. W tej ilości mieści się:

  • 1 gram białka,
  • 0,2 tłuszczu,
  • 9,2 grama węglowodanów,
  • 0,3 grama błonnika.

Aby osoba ważąca 70 kilogramów spaliła taką ilość kaszy manny, potrzeba: 

  • 4 minut jazdy na rowerze
  • 6 minut szybkiego tańca, truchtu,
  • 8 minut spaceru,
  • 10 minut prasowania,
  • 14 minut prowadzenia auta.

Kasza manna po ugotowaniu ma 88 kalorii w 100 gramach. Te dane dotyczą kaszy manny otrzymanej z ziaren pszenicy. Natomiast orkiszowa kasza manna pełnoziarnista przed ugotowaniem ma 346 kalorii w 100 gramach (10,6 gram białka, 1,5 gram tłuszczu, 70,2 gram węglowodanów, 5,0 gram błonnika).

Kasza manna - jakie ma właściwości? 

Kasza manna skrywa w sobie wiele wartościowych dla organizmu człowieka witamin. Kasza manna jest lekkostrawna, a dodatkowo korzystnie wpływa na pracę organizmu. Kasza manna powstaje w procesie wysokiego przemiału pszenicy. Ma biało-kremową barwę, słodkawy, świeży zapach, delikatny smak. Jest drobnoziarnista i sypka.

Na rynku można dostać także kaszę mannę razową, orkiszową oraz orkiszową razową, które są lepsze pod względem wartości odżywczych, ponieważ są lepszym źródłem błonnika pokarmowego w porównaniu do zwykłej kaszy manny. 

Kasza manna zawiera małe ilości białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, wśród których w największej ilości - w stosunku do pozostałych - występuje fosfor, żelazo i miedź. Warto pamiętać, że 100 g kaszy manny pokrywa około 10 proc. dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej na te składniki mineralne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.