Jaki szpinak wybrać? Warzywo to można jeść pod wieloma postaciami. Niektóre z nich zawierają więcej zdrowych właściwości, inne mniej. Szpinak mrożony pakowany jest zazwyczaj do wygodnych, ale plastikowych opakowań. Łatwo jest go przewieźć, jednak traci on sporo podstawowych witamin.
W 100 gramach szpinaku kryją się zaledwie 23 kalorie. Dodatkowo, warzywo to ma:
Szpinak świetnie nadaje się do wielu różnych dań. Można połączyć go z różnymi smakami. Szpinak dobrze wpływa na koncentrację i pamięć. Obniża ciśnienie, zwiększa odporność i zapobiega zaparciom dzięki sporym ilościom błonnika. To dobre źródło kwasu foliowego.
Szpinak duszony idealnie nadaje się na lekką i sycącą przekąskę. Można go zjeść na przykład z makaronem i czosnkiem. Przygotowanie potrawy jest proste i nie wymaga wielu składników:
30 dag szpinaku (świeży lub mrożony)
2 ząbki czosnku
łyżeczka oliwy
gałka muszkatołowa
sól.
Aby przygotować to danie, trzeba przede wszystkim umieścić świeże lub mrożone liście szpinaku w głębokiej patelni. Potem trzeba dodać do nich kilka łyżeczek wody. Szpinak należy tak dusić do momentu, aż zmięknie. Podczas tego procesu należy uzupełniać wodę - szpinak nie powinien przywierać do patelni. Gdy będzie on już odpowiednio miękki, należy dodać do niego zmiażdżony czosnek. Całość można przyprawić solą i gałką muszkatołową. W tym połączeniu dusić dalej 2-3 minuty. Gotowy szpinak należy skroplić oliwą.
Szpinak sam w sobie ma dość specyficzny smak. Dodając go do innych dań, nadajemy im zupełnie nowego smaku. Szpinak idealnie komponuje się z wieloma skrajnymi smakami, na przykład tymi nieco bardziej pikantnymi. Wszystko zależy od jego sposobu podania.