Ile kalorii ma kukurydza? Lepiej wybrać tę z puszki czy kolbę? Ten przysmak ma wiele niedocenionych wartości odżywczych

Ile kalorii jest w 100 g kukurydzy? Ten przysmak nie jest wcale tak bardzo kaloryczny, jakby mogło się wydawać. Jak najlepiej spożywać to warzywo i jakie dania z niego przyrządzić?

Kukurydza kryje w sobie naprawdę sporo wartości odżywczych. Jakie witaminy ma kukurydza? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Wystarczy przeanalizować skład, by dowiedzieć się wszystkich najważniejszych szczegółów. Wielu ekspertów podkreśla, że dla zdrowia lepsza jest kukurydza w kolbie, niż ta z puszki. 

Ile kalorii ma kukurydza? 

Gotowana kukurydza ma około 100 kalorii w 100 gramach. Konserwowa kukurydza skrywa w sobie natomiast do 103 kalorii. Dokładny skład 100 gram kukurydzy prezentuje się następująco:

  • 9-14 proc. białka, 
  • 60-70 proc.skrobi,
  • 4-8 proc. tłuszczu

W kukurydzy znajdziemy także witaminy z grupy B, D, E, A, K. Niewiele jednak znajduje się w niej witaminy C. Kukurydza konserwowa zawiera znacznie mniej skrobi od tej świeżej, a także pięć razy więcej cukru i sporo soli. Ze względu na kaloryczność osobom będącym na diecie, odradza się kukurydzę prażoną. W jej 100 gramach kryje się aż 387 kalorii. 

Kukurydza z puszki czy kolba?

Lepiej jest wybierać kukurydzę z kolby. Ta z puszki jest już odpowiednio przetworzona i zawiera znacznie mniej wartości odżywczych od tej świeżej. Co ciekawe, kukurydza jest bardzo często wykorzystywana na rynku paliwowym. Służy do wytwarzania bioetanolu, czyli odwodnionego alkoholu, który można wykorzystywać jako paliwo samochodowe samodzielnie lub w połączeniu z benzyną.

Kukurydza w puszce może być jednak świetnym dodatkiem do wielu potraw. Można ją dodać do sałatek lub do niektórych dań, w celu urozmaicenia smaku. Może być więc dodatkiem do farszu na naleśniki lub wykorzystuje się ją na krem kukurydziany.

Lekko słodka kukurydza konserwowa może być wyjadana łyżką prosto z puszki, po odcedzeniu zalewy z dodatkiem soli i cukru. Dodając ją do wcześniej wspomnianych sałatek, wystarczy zrezygnować z kalorycznego majonezu i zastąpić go lekkim jogurtem. 

Z kukurydzy można między innymi przygotować meksykańską kukurydzę BBQ. Aby to zrobić, potrzebujemy: 

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 50 g roztopionego masła,
  • soli morskiej,
  • czarnego pieprzu,
  • słodkiej wędzonej papryki,
  • 80 g sera Pecorino Romano.

Kolby należy włożyć do dużego rondla lub rozłożyć na patelni i zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zawartość należy dusić przez około 15 minut, dopóki kukurydza nie będzie miękka. Następnie trzeba odcedzić wszystko na durszlaku i pozostawić do wyschnięcia. Kolby kukurydzy obtoczyć w maśle, posypać pieprzem i solą. Następnie umieścić je na grillu lub patelni z rusztem. Należy obracać je do momentu, gdy już lekko się zarumienią. W międzyczasie na osobnych talerzach rozprowadzić masło z dodatkiem papryki i starty ser. Kolby kukurydzy należy obtaczać w pierwszej kolejności w maśle, a następnie w kawałkach sera. Danie jest gotowe. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA