Fit popcorn może brzmieć szczególnie kusząco dla osób, które są na diecie i szukają dietetycznych wersji swoich ulubionych przysmaków. Popcorn bez tłuszczu smakuje tak samo pysznie, ale ma znacznie mniej kalorii. Jak przygotować tę przekąską i cieszyć się jej smakiem bez poczucia winy?
Popcorn bez tłuszczu ma znacznie mniej kalorii od tego zwykłego. W 100 gramach popcornu znajdują się aż 374 kalorie. Jest to całkiem sporo, zważywszy na fakt, że ten przysmak bardzo prosto się przyswaja i pysznie smakuje.
Jako pierwsi wartości odżywcze popcornu docenili mieszkańcy Meksyku. Powstaje on w wyniku prażenia specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy w wysokiej temperaturze, które zostają rozpęcznione wskutek nagłego obniżenia ciśnienia. Kukurydza nie powinna być modyfikowana genetycznie, a dzięki temu powstały popcorn można nazwać w pełni naturalnym, z właściwościami bio.
Popcorn można uzyskać dzięki podgrzewaniu ziaren kukurydzy na patelni lub w mikrofali. Tradycyjny popcorn sprzedawany w kinach lub w sklepach w postaci gotowych ziarenek do podgrzania zawiera zazwyczaj bardzo dużo tłuszczu i znacznie mniej wartości odżywczych. Dodatkowo jest źródłem soli. Najzdrowszym wyborem jest popcorn pochodzenia ekologicznego na oleju roślinnym z ziołami i przyprawami. Wybierając go mamy pewność, że produkt nie będzie zawierał niepotrzebnych związków chemicznych w składzie.
Popcorn na diecie nie jest może najlepszym rozwiązaniem, jednak nie jest on całkowicie niewskazany. Warto jeść go z rozsądkiem i zdrowym umiarem.
Przepis na niskokaloryczny popcorn wcale nie jest trudny. Aby go przygotować, potrzeba:
Sposób wykonania powinien odbyć się według następujących kroków:
1. Suszone ziarna kukurydzy należy wsypać do papierowego woreczka. Należy go zawinąć dwukrotnie, aby popcorn nie wydostał się z opakowania.
2. Woreczek trzeba włożyć do mikrofali. Temperatura grzania powinna być jak najwyższa. Czas: 2-3 minuty.
3. Gotowy popcorn należy przesypać do miski i doprawić dowolnymi przyprawami.
Taki popcorn nie zawiera niepotrzebnej soli, a także zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jedzenie go jest znacznie mniej kaloryczne, niż w przypadku zwykłego popcornu.