Awokado jest bardzo zdrowe. Zawiera bardzo cenne kwasy omega-3, więc jest wskazane i zalecane w diecie nawet przez ekspertów żywienia i dietetyków. Zastanawiasz się, co zrobić z awokado? Można nim zastąpić nawet masło czy margarynę! Wystarczy rozgnieść widelcem i stosować jako smarowidło do pieczywa. Świetnie będzie komponować się z wędliną czy serami. Ale to nie wszystkie możliwości. Poniżej znajdziesz wiele ciekawych przepisów z awokado. Nie musisz opierać się tylko na paście z awokado. Jednak pamiętaj - ta też może smakować obłędnie. Wystarczy ją odpowiednio doprawić lub połączyć na przykład z jajkiem.
Składniki: jedno awokado, sok z jednej cytryny lub limonki, dwa jajka, sól, pieprz, pół czerwonej papryki, jedna cebula, jeden ząbek czosnku
Przygotowanie: Wybierz awokado o ciemnej skórce. To jest najbardziej dojrzałe i najsmaczniejsze. Obierz je ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć widelcem. Nie musisz używać blendera. Mus nie musi być idealnie gładki. Skrop awokado sokiem z cytryny. W ten sposób pasta zachowała ładny, soczysty zielony kolor. W międzyczasie ugotuj na twardo dwa jajka. Ostudź je i obierz ze skorupki. Także rozgnieć widelcem i wymieszaj z awokado. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Wszystko to dodaj do masy jajecznej z awokado. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kminkiem. Serwuj jako dodatek do pieczywa.
Składniki: jedno dojrzałe awokado, garść rukoli, ewentualnie roszponki, 150-200 g mozzarelli, około 20 małych pomidorków koktajlowych, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony), ewentualnie kilka listków bazylii i parmezanu do dekoracji
Przygotowanie: Koniecznie wybierz dojrzałe awokado. Tylko to o ciemnej skórce i lekko miękkim miąższu będzie na tyle dojrzałe, że sprawdzi się w sałatce. Umyj awokado, obierz ze skórki i wyjmij pestkę. Pokrój na drobną kostkę. W misce lub najlepiej na płaskim półmisku (tak sałatka będzie prezentowała się najefektowniej) ułóż rukolę. Posyp solą, na wierzchu rozłóż kawałki awokado. Następnie pokrój mozzarellę w plasterki. Ewentualnie możesz też kupić gotową mozarellę w kulkach. Także będzie pięknie się prezentować. Na samym wierzchu rozłóż pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Wszystko skrop oliwą i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możesz udekorować sałatkę listkami bazylii lub parmezanem.
Awokado na śniadanie - przepis na tosty
Składniki: jedno awokado, dwa jajka, sól, pieprz, pieczywo pełnoziarniste, serek wiejski, litr wody, łyżka octu
Przygotowanie: Umyj i obierz awokado. Wyjmij pestkę i pokrój w plastry. W tosterze podgrzej dwie kromki chleba. Możesz ewentualnie podgrzać je na suchej patelni. Posmaruj pieczywo serkiem wiejskim. Na nim ułóż plastry awokado. Zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżkę octu. Łyżką zrób wir. Wbij do środka jajko. Cały czas mieszaj wodę łyżką. Po trzech minutach wyłów jajko i ułóż je na awokado. W ten sposób uzyskasz jajko po benedyktyńsku, które obłędnie smakuje z tostem z awokado. Wierz kanapki posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki: dwa jajka, jedno awokado, sól, pieprz, pieczywo pełnoziarniste do podania
Przygotowanie: Umyj awokado. Przekrój na pół i wyjmij pestkę. Lekko pogłębij otwory po pestce. W to miejsce wbij jajko, ewentualnie samo żółtko. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane awokado wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 10 minut. Serwuj awokado ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem.