Dlaczego warto jeść mandarynki? Wiele osób nie zadaje sobie tego pytania, bo po prostu uwielbia smak tego cytrusa. Warto jednak zastanowić się, co może nam dać regularne zjadanie tego owocu. Mandarynki stanowią cenne źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo.
Pierwiastki obecne w miąższu egzotycznego przysmaku wchodzą w skład komórek, hormonów i enzymów, biorą udział w transporcie tlenu do komórek, usprawniają pracę gospodarki wodno-elektrolitowej, zapewniają prawidłową pracę narządów i ochronę przed rozmaitymi schorzeniami.
Można powiedzieć, że mandarynki prawie w ogóle nie są kaloryczne. Na 100 gram mandarynek przypada dokładnie 53 kcal. Niewielka ilość kalorii to niejedyna zaleta pomarańczowych kuleczek. Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie tych cytrusów zapobiega miażdżycy, cukrzycy typu 2, a także redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby. Zjadanie tego owocu przyczynia się także do poprawiania kondycji skóry.
Mandarynki to przede wszystkim wartościowe owoce, które kryją w sobie sporo witamin. Są one potrzebne to prawidłowego funkcjonowania organizmu i podniesienia jego wydajności. Owoc ten spożywa się zazwyczaj na surowo. Mandarynki wykorzystuje się jednak do produkcji soków i dżemów. Cyrusy ogólnie wytrzymują w chłodnym pomieszczeniu do siedmiu dni. Wtedy nadają się do spożycia i nie są zepsute.
Często owoce te wykorzystywane są także do dekoracji tortów i wszelkiego rodzaju ciast. Często zdarza się jednak, że osoby, które lubią eksperymentować ze smakami dodają je do zup czy dań mięsnych.
Mandarynki są także świetnym "lekarstwem" na wadliwy układ odpornościowy. Właściwości antyoksydacyjne tego owocu opóźniają z kolei proces starzenia. Bogactwo błonnika i niewielka kaloryczność sprawia, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby odchudzające się. Powinny jadać je także osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Mandarynki pozostają bardzo często niedocenionym owocem także ze względu na swoje małe rozmiary i bardzo specyficzny smak. Są cytrusami, jednak rzadko kiedy dodaje się je na przykład do herbat. Mandarynki, szczególnie w okresie zimowym, będą zapewne królować na wigilijnych stołach i stanąć się obiektem westchnień wielu po nadmiarze słodkich potraw.