Zupy dietetyczne z warzyw są łatwe w przygotowaniu, maja niewiele kalorii, a są pyszne i przede wszystkim pożywne. Jeśli liczysz kalorie, nie masz pomysłu, na to, jak stracić zbędne kilogramy, to koniecznie wypróbuj szybkie zupy dietetyczne. Dostarczysz niezbędnych witamin i minerałów, zapewnisz sobie energię, a przy tym będziesz mieć wrażenie, że waga sama spada. Kiedy połączysz regularne spożywanie zup dietetycznych z warzyw z ćwiczeniami i regularnymi porami żywienia, efekty cię zaskoczą! Zupy bowiem są niskokaloryczne – o ile postawisz na warzywa i ograniczysz w nich mięso – a przy tym są naprawdę pożywne.
Co ważne, aby przygotować szybkie zupy dietetyczne, wcale nie musisz spędzić godzin w kuchni. Minęły te czasy, kiedy w celu uzyskania wywaru, zupa gotowała się wiele godzin na wolnym ogniu. Teraz wystarczy zblendować lekko podgotowane warzywa i gotowe. Zupa niemal robi się sama! W zasadzie możesz zmiksować warzywa, które masz w lodówce, które zalegają ci w zamrażalniku i efekt może cię naprawdę zaskoczyć. Przyda ci się dobry blender i garść pomysłów. Te ostatnie przedstawiamy poniżej. Znajdziesz u nas najlepsze przepisy na zupy dietetyczne, które wykonasz w kilka, maksymalnie kilkanaście minut. Gotowi? Oto najlepsze przepisy n zupy dietetyczne!
Składniki: dwa kilogramy puree dyni lub jedna dynia w całości, dwie puszki mleka kokosowego, trzy marchewki, dwie pietruszki, jeden seler, jedna pietruszka, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, przyprawy do smaku
Przygotowanie: Pokrój cebulę. Obsmaż ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. W między czasie ugotuj bulion warzywny. Na dwa litry wody, wrzuć marchewkę pietruszkę, selera, pora. Dopraw do smaku. W między czasie umyj, oczyść i pokrój w kawałki dynie. Upiecz kawałki dyni oprószone solą i pieprzem, polane oliwą z oliwek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 12 minutach, wyjmij i ostudź. Wszystkie warzywa przełóż do bulionu warzywnego. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Na koniec wlej dwie puszki mleka kokosowego. Wymieszaj. Możesz serwować solo lub z makaronem ryżowym (ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Zupa z pomidorów
Składniki: trzy kilogramy pomidorów, dwie cebule, trzy żabki czosnku, litr bulionu warzywnego, sól, pieprz, oregano – do smaku
Przygotowanie: Pomidory zalej wodą. Gotuj przez pięć, maksymalnie dziesięć minut. Kiedy zmięknie skórka, ściągnij ją. W międzyczasie obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dodaj do warzyw pomidory. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Podlej warzywnym bulionem. Zmiksuj warzywa na gładki krem. Dopraw do smaku. Możesz rozrzedzić bulionem warzywnym, wodą wywar. Ewentualnie posyp pokrojoną drobno pietruszką. Podawaj pojedynczo lub w towarzystwie grzanek z parmezanem lub ryżem.
Składniki: dwa brokuły, litr bulionu warzywnego, marchewka, seler, por, pietruszka, kilka (dwa-cztery) ziemniaki, przyprawy do smaku – sól, pieprz, papryka, chili, tymianek, suszona pietruszka
Przygotowanie: Ugotuj warzywa w bulionie warzywnym lub wodzie. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Możesz serwować solo, z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego lub z ryżem.
Składniki: jedna duża cukinia, trzy duże ziemniaki, dwie marchewki, jedna pietruszka, jeden por, jeden seler, litr bulionu warzywnego, sól, pieprz, papryka ostra i papryka wędzona do smaku
Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ugotuj bulion warzyw z dodatkiem wyżej wymienionych warzyw. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj bulion i przyprawy. Wymieszaj. Serwuj z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.