Zupy świetny pomysłem na utratę zbędnych kilogramów. Zupa z pomidorów, zupa z cukinii czy zupa krem z dyni? Którą wybrać?

Zupy dietetyczne to świetny sposób na zbędne kilogramy. Chudniesz szybko i, co najważniejsze, zdrowo. Jak przeprowadzić zdrową dietę opartą na zupach? Czy jedzenie zup dietetycznych jest na pewno zdrowe? Przedstawiamy najlepsze przepisy i wskazówki, jak przygotowywać zupy.

Zupy dietetyczne z warzyw i chudniesz w oka mgnieniu

Zupy dietetyczne z warzyw są łatwe w przygotowaniu, maja niewiele kalorii, a są pyszne i przede wszystkim pożywne. Jeśli liczysz kalorie, nie masz pomysłu, na to, jak stracić zbędne kilogramy, to koniecznie wypróbuj szybkie zupy dietetyczne. Dostarczysz niezbędnych witamin i minerałów, zapewnisz sobie energię, a przy tym będziesz mieć wrażenie, że waga sama spada. Kiedy połączysz regularne spożywanie zup dietetycznych z warzyw z ćwiczeniami i regularnymi porami żywienia, efekty cię zaskoczą! Zupy bowiem są niskokaloryczne – o ile postawisz na warzywa i ograniczysz w nich mięso – a przy tym są naprawdę pożywne.

Szybkie zupy dietetyczne – przygotujesz raz dwa

Co ważne, aby przygotować szybkie zupy dietetyczne, wcale nie musisz spędzić godzin w kuchni. Minęły te czasy, kiedy w celu uzyskania wywaru, zupa gotowała się wiele godzin na wolnym ogniu. Teraz wystarczy zblendować lekko podgotowane warzywa i gotowe. Zupa niemal robi się sama! W zasadzie możesz zmiksować warzywa, które masz w lodówce, które zalegają ci w zamrażalniku i efekt może cię naprawdę zaskoczyć. Przyda ci się dobry blender i garść pomysłów. Te ostatnie przedstawiamy poniżej. Znajdziesz u nas najlepsze przepisy na zupy dietetyczne, które wykonasz w kilka, maksymalnie kilkanaście minut. Gotowi? Oto najlepsze przepisy n zupy dietetyczne!

Dietetyczne zupy lekkostrawne – przepisy

Zupa krem z dyni

Składniki: dwa kilogramy puree dyni lub jedna dynia w całości, dwie puszki mleka kokosowego, trzy marchewki, dwie pietruszki, jeden seler, jedna pietruszka, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, przyprawy do smaku

Przygotowanie: Pokrój cebulę. Obsmaż ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. W między czasie ugotuj bulion warzywny. Na dwa litry wody, wrzuć marchewkę pietruszkę, selera, pora. Dopraw do smaku. W między czasie umyj, oczyść i pokrój w kawałki dynie. Upiecz kawałki dyni oprószone solą i pieprzem, polane oliwą z oliwek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 12 minutach, wyjmij i ostudź. Wszystkie warzywa przełóż do bulionu warzywnego. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Na koniec wlej dwie puszki mleka kokosowego. Wymieszaj. Możesz serwować solo lub z makaronem ryżowym (ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Zupa z pomidorów

Składniki: trzy kilogramy pomidorów, dwie cebule, trzy żabki czosnku, litr bulionu warzywnego, sól, pieprz, oregano – do smaku

Przygotowanie: Pomidory zalej wodą. Gotuj przez pięć, maksymalnie dziesięć minut. Kiedy zmięknie skórka, ściągnij ją. W międzyczasie obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dodaj do warzyw pomidory. Duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Podlej warzywnym bulionem. Zmiksuj warzywa na gładki krem. Dopraw do smaku. Możesz rozrzedzić bulionem warzywnym, wodą wywar. Ewentualnie posyp pokrojoną drobno pietruszką. Podawaj pojedynczo lub w towarzystwie grzanek z parmezanem lub ryżem.

Zupa z brokułów

Składniki: dwa brokuły, litr bulionu warzywnego, marchewka, seler, por, pietruszka, kilka (dwa-cztery) ziemniaki, przyprawy do smaku – sól, pieprz, papryka, chili, tymianek, suszona pietruszka

Przygotowanie: Ugotuj warzywa w bulionie warzywnym lub wodzie. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku. Możesz serwować solo, z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego lub z ryżem.

Zupa z cukinii

Składniki: jedna duża cukinia, trzy duże ziemniaki, dwie marchewki, jedna pietruszka, jeden por, jeden seler, litr bulionu warzywnego, sól, pieprz, papryka ostra i papryka wędzona do smaku

Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ugotuj bulion warzyw z dodatkiem wyżej wymienionych warzyw. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj bulion i przyprawy. Wymieszaj. Serwuj z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.