Zupa kojarzy się zazwyczaj z lekkim daniem, które jest tylko wstępem do obiadu właściwego. Inaczej rzecz się mam z pożywną zupą gulaszową z pieczarkami. To danie, które nie wymaga kolejnej potrawy. Jest syte, rozgrzewające i smakuje wybornie.
Warto wiedzieć, że zupa gulaszowa wywodzi się z Węgier. „Gulyasleves”, bo tak nazywają ją Węgrzy, to tradycyjna zupa, której głównym i absolutnie podstawowym składnikiem jest mięso. Oprócz niego dodatkiem niezbędnym jest także papryka. Na Węgrzech serwowana jest przede wszystkim z wołowiną. Kiedy zyskała sławę w innych częściach Europy, pojawiły się kolejne jej warianty. Między innymi z mięsem wieprzowym.
Tradycyjnie zupa gulaszowa węgierska była przyrządzana przez pasterzy na świeżym powietrzu. W kociołku ustawionym nad ogniskiem długie godziny „dochodziła”. Obecnie jednak nikt nie rozpala żywego ognia, aby ugotować zupę gulaszową. Wystarczy kuchenka gazowa lub nawet płyta indukcyjna. Dodajemy do niej wszystkie warzywa, które mamy pod ręką i cieszymy się aromatycznym smakiem i wyjątkowym zapachem. Możemy mieć pewność, że doda nam energii, nasyci na długie godziny. Warto wiec pomyśleć o zupie gulaszowej podczas planowania jadłospisu na plenerowe imprezy. Goście będą zachwyceni.
Jak zrobić zupę gulaszową z pieczarkami? Poniżej znajdziesz przepisy na zupę węgierską z pieczarkami zarówno w wersji z wieprzowiną, jak i z wołowiną. Pamiętaj, że gotowanie zupy węgierskiej potrwa minimum dwie godziny. Najlepiej smakować będzie ona dopiero następnego dnia. Warto, aby chwilę odstała i wszystkie składniki nieco „przegryzły się”. Wtedy też zgęstnieje i będzie idealna do pełnoziarnistego pieczywa.
Zanim zdradzimy przepis na zupę gulaszową, warto dowiedzieć się, ile kalorii ma zupa gulaszowa. Jedna porcja, czyli około 250 ml, ma mniej więcej 200 kcal. To niewiele. Pamiętajmy jednak, że spożywamy ją z pieczywem. I nie oszukujmy się, trudno skończyć na jednej porcji zupy gulaszowej z pieczarkami!
Składniki: dwa litry bulionu mięsnego lub warzywnego, 1 kg mięsa wołowego, 500 g pieczarek, cztery ziemniaki, trzy czerwone papryki, dwie marchewki, jedna pietruszka, jedna duża cebula, spory kawałek selera, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek przecieru pomidorowego, smalec, kilka liści laurowych, pół łyżeczki kminku mielonego, do smaku sól i pieprz, dwie łyżki papryki słodkiej wędzonej, dwie łyżki papryki ostrej, ewentualnie śmietana 18 proc.
Przygotowanie zupy gulaszowej z pieczarkami i wieprzowiną: Umyj mięso i pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozpuść oliwę i smalec. Podsmaż wieprzowinę. Czosnek, cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem. Po chwili dorzuć pokrojone w plastry lub kostkę warzywa – pieczarki, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier i przyprawy. Mieszaj. Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj ponownie. Ewentualnie dodaj śmietanę.
Składniki: dwa litry bulionu mięsnego lub warzywnego, 1 kg mięsa wołowego, 500 g pieczarek, cztery ziemniaki, trzy czerwone papryki, dwie marchewki, jedna pietruszka, jedna duża cebula, spory kawałek selera, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek przecieru pomidorowego, smalec, kilka liści laurowych, pół łyżeczki kminku mielonego, do smaku sól i pieprz, dwie łyżki papryki słodkiej wędzonej, dwie łyżki papryki ostrej, ewentualnie śmietana 18 proc.
Przygotowanie węgierskiej zupy gulaszowej z pieczarkami i z wołowiną: Umyj mięso i pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozpuść oliwę i smalec. Podsmaż wołowinę. Czosnek, cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem. Po chwili dorzuć pokrojone w plastry lub kostkę warzywa – pieczarki, paprykę, marchewkę, pietruszkę, selera. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj przecier i przyprawy. Mieszaj. Zdejmij zupę z ognia, poczekaj aż przestygnie i zagotuj ponownie. Ewentualnie dodaj śmietanę.