Śniadanie do pracy nie musi być jedzone w biegu. Proste i szybkie śniadanie do pracy przygotujesz w kilka minut

Codziennie w porannym biegu jesz kanapki? Między robieniem makijażu a parzeniem kawy pochłaniasz kanapki tak szybko, że po godzinie nie pamiętasz, co jadłaś? A może w ogóle rezygnujesz ze śniadania i jesz dopiero obiad? To błąd! Pyszne śniadanie możesz przygotować z wyprzedzeniem i zabrać je pracy. Nie zajmie ci to wiele czasu, a twój organizm ci podziękuje. Od czego zacząć?

Proste i szybkie śniadanie do pracy

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinniśmy zjeść je mniej więcej w ciągu 30 minut od przebudzenia. Nie zawsze jest to możliwe. W codziennym biegu zapominamy o pożywnym pierwszym posiłku, jemy go w biegu lub kupujemy niezdrową kanapkę gdzieś po drodze do biura. A proste i szybkie śniadanie do pracy możemy przygotować w zaledwie kilka chwil!

Kto powiedział, że koniecznie musimy zjadać pierwszy posiłek w domu? Jeśli rano nie mamy na to czasu, możemy przygotować ze poprzedniego dnia. Możemy też przyrządzić je rano i zjeść odpowiadając na wiadomości, już przy biurku w pracy. Wystarczy chcieć!

Co na śniadanie do pracy?

Warto przemyśleć, jak powinien wyglądać posiłek, który pakujemy do pojemników i zabieramy ze sobą do pracy. Warto zwrócić uwagę także na to, co jemy przy innych osobach. Raczej powinniśmy unikać niezbyt dobrze pachnących produktów – tu wykluczyć powinniśmy choćby czosnek czy cebulę. Te świeże warzywa na naszych śniadaniowych talerzach mogą być nieznośne dla naszych współpracowników.

Ponadto pamiętajmy, aby komponować śniadania do pracy tak, aby dostarczały wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Porcja białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczów musi się znaleźć na naszych talerzach.

W sezonie jesienno-zimowych pomyślmy o tym, by spożywać śniadania na ciepło. Na pewno przyda nam się pojemnik termiczny, w którym nasze przekąski będą trzymały temperaturę. Poniżej znajdziecie kilka świetnych, banalnych w przygotowaniu pomysłów na śniadanie do pracy.

Śniadanie do pracy bez chleba – owsianka

Składniki: cztery lub pięć łyżek płatków owsianych, łyżka suszonej żurawiny, łyżka płatków migdałowych, mleko roślinne lub woda, miód

Przygotowanie: Zagotuj płatki owsiane wraz z wodą lub szklanką mleka roślinnego. Gotuj, aż płatki będą miękkie, czyli około ośmiu minut. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj. Dosłodź do smaku miodem.

Pomysł na śniadanie do pracy – jaglanka z gruszką

Składniki: jedna gruszka, trzy łyżki kaszy jaglanek, woda

Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelej dwa razy wodą. W ten sposób wypłuczesz gorycz z ziaren. Ponownie zalej wodą i zagotuj. Gotuj aż do miękkości i wchłonięcia prawie całej wody. W między czasie umyj, obierz i pokrój drobno gruszkę. Podsmaż owoc na patelni bez tłuszczu czy cukru. Gorący mus gruszkowy dodaj do kaszy jaglanej i wymieszaj.

Pomysł na zdrowe śniadanie do pracy – placki z twarogu (dwie porcje)

Składniki: 250 g sera twarogowego, trzy łyżki mąki ryżowej, miód lub cukier, dwa jajka, dwie łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie: Zmiksuj blenderem ser twarogowy z mąką ryżową i dwoma jajkami. Możesz masę dosłodzić do smaku od razu lub jeść placki później polane miodem. Rozgrzej olej kokosowy na patelni. Formułuj placuszki i smaż na głębokim tłuszczu z obu stron. Odciśnij tłuszcz papierową serwetką.

Śniadanie wegetariańskie do pracy – chleb bananowy z dżemem (kilka porcji)

Składniki: dwie szklanki płatków owsianych, łyżka imbiru, łyżka cynamonu, łyżka kardamonu, cztery banany, 100 ml oleju roślinnego, łyżeczka sody oczyszczonej, sok z jednej cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, dżem (najlepiej domowej roboty, bez cukru)

Przygotowanie: Przygotuj chleb bananowy. Zmiksuj płatki owsiane i rozgniecionego widelcem banana. Dodaj przyprawy, sodę i proszek. Wymieszaj. Na koniec wlej olej roślinny i sok z jednej cytryny i ponownie wymieszaj. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Warto wybrać blaszkę-keksówkę. Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe pieczywo wystudź. Jedna porcja to trzy-cztery kromki chleba bananowego posmarowanego domowym dżemem lub konfiturą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA