Kasza gryczana - ile kalorii jest w 100g? Z czym ją jeść, by była jeszcze smaczniejsza?

Kasza gryczana to pyszna opcja na lekki obiad albo zwykłą przekąskę. Można ją jeść zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Z czym smakuje najlepiej? Podpowiadamy!

Kasza gryczana to świetne źródło białka i aminokwasów. Inne jej zalety to przede wszystkim witaminy - B1, B2, P i PP oraz znaczna ilość soli mineralnych. Kasza gryczana jest pyszna w smaku i można ją jeść zarówno z mięsem, jak i w wersji przeznaczonej dla wegetarian. 

Kasza gryczana - ile ma kalorii? 

Gotowana kasza w 100 gramach produktu ma dokładnie 102 kalorie. Zawiera 3,8 gram białka, 0,9 gram tłuszczu, 21,0 gram węglowodanów, 1,8 gram błonnika. Zatem w porcji 140 gram (równej jednej szklance) jest 134 kalorii. Aby spalić taką ilość, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 14 minut, szybko tańczyć przez 20 minut, spacerować przez 27 minut, prasować przez 33 minuty, albo prowadzić samochód przez 47 minut.

Oczywiście mniej kaloryczna będzie kasza po ugotowaniu, niż prażona z dodatkiem tłuszczu. Dla porównania kasza jęczmienna ma w 100 gramach 109 kalorii, a kasza jaglana 99 kalorii, zatem wartości energetyczne są bardzo zbliżone. Jednak kasza gryczana w przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu.

Kasza gryczana - właściwości

Kasza gryczana to źródło białka, ale także wielu innych ważnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kasza gryczana korzystnie wpływa na: 

  • alkalizację organizmu, 
  • wzrost magnezu w ciele człowieka
  • poprawę humoru, 
  • różnorodność posiłków; 

Kasza gryczana to źródło składników biologicznych aktywnych oraz cennych substancji odżywczych. Szczególnie duże znaczenie mają białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polifenole, polisacharydy oraz składniki mineralne.

Jedząc kaszę gryczaną, można obniżyć indeks glikemiczny produktu i spowolnić uwalnianie węglowodanów do krwi. 

Więcej o: