Ile kalorii mają daktyle? Te owoce są naprawdę pyszne. Suszone, świeże - które lepiej smakują?
Ile dokładnie waży daktyl? Te stosunkowo małe i drobne owoce mogą przyczynić się do urozmaicenia naszej diety i dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych witamin. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce zawierają sporo cukru. suszone owoce zawierają sporo cukru. Czy to jednak oznacza, że tuczą i powinniśmy je całkowicie wyeliminować z menu?
Daktyle w diecie - jak je spożywać?
Kiedyś owoce suszone były na słońcu lub na piecach kaflowych. Obecnie sytuacja się nieco zmieniła i używa się specjalnych suszarek. W wyniku tego procesu zmniejsza się ilość wody i zachodzi szereg reakcji chemicznych. Niestety wysoka temperatura niszczy niektóre witaminy, szczególnie C, B1 i kwas foliowy. Dlatego suszone owoce nie mogą w pełni zastąpić świeżych, jednak są zdrowym dodatkiem do diety. Idealnie nadają się jako drobna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub jako dodatek do potraw np. owsianki.
Daktyle - kalorie, właściwości
Daktyle to zdrowa przekąska, która jednak jest dość kaloryczna. Warto jednak pamiętać, że ich smak, często słodkawy i mocno określony, jest przyjemny jedynie przy kilku lub kilkunastu kęsach. W 100 g daktyli znajdziemy:
- Kalorie: około 285 kcal
- Błonnik: 6,7 g (27% zalecanego dziennego spożycia)
- Potas: 696 miligramów (20% zalecanego dziennego spożycia)
- Miedź: 0,4 miligrama (18% zalecanego dziennego spożycia)
- Mangan: 0,3 miligrama (15% zalecanego dziennego spożycia)
- Magnez: 54 miligramy (14% zalecanego dziennego spożycia)
- Witamina B6: 0,2 miligrama (12% zalecanego dziennego spożycia);
Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Ważną zaletą suszonych owoców jest także ich pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Jest to związane z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz sorbitolu - cukru, który powstaje podczas suszenia.
Daktyle - fit przepisy
Daktyle można dołączyć do do wielu fit przekąsek. Jednym z nich mogą być pierożki daktylowe.
- Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
- Mąkę kokosową wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” mąkę (zajmie to ok. 5 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę.
- Ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania (albo np. głębszą blaszkę) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, ugnieć, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut.
- Przy pomocy foremki (np. ausztachera o średnicy 5 cm) wytnij z masy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszcz w palcach, w środku umieść orzech i sklej ‘ciasto’ jak pierożek. Tak samo przygotuj kolejne pierożki.
- Pierożki nadają się do jedzenia od razu. Można również schłodzić je w lodówce.
-
Anna Lewandowska doradza, jak unikać słodyczy. Trenerka stosuje kilka prostych zasad. Efekt? Trzeci dzień bez podjadania
-
Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach
-
Redaktorka popularnego magazynu wypróbowała trening Halle Berry, skupiający się na mięśniach brzucha. Jakie przyniósł efekty?
-
Jak schudnąć z ud bez rozrostu mięśni? Domowe ćwiczenia na smukłe nogi
-
Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach
- Czy białko roślinne może być równie efektywne przy budowaniu mięśni, co białko zwierzęce?
- Trening dla każdego, kto nie ma nastroju do ćwiczeń. Trwa zaledwie sześć minut
- Te ćwiczenia wykonasz wszędzie i bez sprzętu. Rewelacyjnie wpływają na mięśnie i redukcję tkanki tłuszczowej
- Moringa - tym superfoodsem powinna zainteresować się każda osoba, która ma problemy z cukrzycą