Jak zrobić sałatkę gyros?
Sałatka gyros wywodzi się z Grecji. Tak, to tradycyjna grecka potrawa, która szturmem podbiła serca Polaków. W klasycznej wersji składa się z cienkich plasterków mięsa, które są opiekane na pionowym rożnie oraz mnóstwa warzyw - w tym pomidorów i cebuli. Polska wersja sałatki gyros zakłada dodatek podsmażonego kurczaka, kapusty pekińskiej oraz sosu na bazie majonezu.
Kluczowe w przyrządzaniu sałatki gyros mieszanej są oczywiście składniki. Liczy się jednak także sposób podania. Można ją wymieszać, ale lepiej prezentuje się ułożona warstwowo. Niepowtarzalny smak sałatki gyros kryje się także za przyprawami. W sklepach bez problemu kupimy specjalną mieszankę, która kryje się pod nazwą “przyprawa do gyrosa”. To mieszanka, w skład której wchodzą: sól, słodka papryka, ostra papryka, biały i czarny pieprz, pietruszka, czosnek, oregano. Niekiedy dodaje się także gałkę muszkatołową, cynamon, kminek, anyż, koper włoski, ziele angielskie, kolendrę czy sumak.
Jak zrobić sałatkę gyros? Trzeba zacząć od wyboru właściwego przepisu. Poniżej znajdziecie kilka propozycji. Pamiętajcie, że zawsze można nieco “odchudzić” czy “odtłuścić” sałatkę. Wystarczy zamiast majonezu dodać jogurt naturalny, a zamiast tłustego mięsa wybierać chude porcje mięsa.
Sałatka gyros - przepis
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, cztery ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, duża cebula, kapusta pekińska, trzy-cztery pomidory, kilka łyżek ketchupu, dwie łyżki majonezu, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na patelni. Oczyść i pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Obtocz kurczaka w przyprawie do gyrosa i podsmaż mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia. Warzywa - ogórki, pomidory, cebulę - pokrój w drobną kostkę. Odcedź kukurydzę z zalewy. Porwij na drobne listki kapustę. Ewentualnie możesz ją pokroić. Wymieszaj majonez, ketchup i przyprawy. Wszystkie składniki połącz i wymieszaj dokładnie.
Sałatka gyros warstwowa
Sałatkę gyros można także układać warstwowo! To najpopularniejszy chyba sposób na urozmaicenie stołu. Wystarczy ułożyć składniki pojedynczo, warstwami i pozostawić wymieszanie gościom.
Sos do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros może przyjmować różne warianty. Powyżej znajdziecie najbardziej klasyczną wersję sosu do sałatki gyros. Wystarczy wymieszać majonez, ketchup i przyprawy. Jeśli szukasz bardziej wyrafinowanego smaku, spróbuj poniższych propozycji.
Sos do sałatki gyros czosnkowy
Składniki: dwie łyżki majonezu, cztery łyżki jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, dwie-trzy łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec posiekaj drobno koperek i dodaj do sosu.
Sos do sałatki gyros w wersji fit
Składniki: duży jogurt naturalny, dwa duże pęczki koperku, cztery ząbki czosnku, przyprawy - sól i pieprz
Przygotowanie: Pokrój koperek bardzo drobno. Przeciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Wymieszaj wszystko z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos do sałatki gyros ostry
Składniki: trzy łyżki majonezu, dwie łyżki ketchupu, jedna łyżka pikantnego sosu lub tabasco, da ząbki czosnku, przyprawy - sól, pieprz, ewentualnie łyżka przyprawy gyros
Przygotowanie: Przeciśnij przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie sosy, dodaj przyprawy i czosnek. Gotowe!
Ile kalorii ma sałatka gyros?
Sałatka gyros jest dość kaloryczna. Zastanawiasz się, ile kalorii ma sałatka gyros? W 100 g ma około 126 kcal. Wszystko zależy od kaloryczności pojedynczych produktów. Możemy przecież wybrać majonez typu light i wtedy z pewnością “zaoszczędzimy” trochę kalorii. Przeciętna porcja sałatki gyros - około 200 g - będzie więc dostarczała około 250 kcal.