Dania z jajek przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Nie tylko są bardzo pożywne, lecz także sprzyjają odchudzaniu. A to fakt potwierdzony przez naukowców. W 2008 roku naukowcy z Uniwersytetu w Saint Louis przeprowadzili ciekawe badania. Udowodnili, że osoby otyłe, które na śniadanie jadły jajka, znacząco schudły. Dodatkowo ich obwód talii zmniejszał się efektywniej od tych, którzy spożywali zwykłe śniadaniowe kanapki.
Badacze pilnowali, aby śniadanie obu grup - tych, którzy jedli jajka, i tych którzy jedli kanapki - miało identyczną wartość kaloryczną. Czy to nie przekonuje was, aby zacząć dzień od dania z jajek?
Zanim przejdziemy do przepisów, zastanówmy się jeszcze jakie właściwości ma ten produkt. Jajko wpływ na odchudzanie ma olbrzymi. A wszystko dzięki zawartości białka. W jednym jajku znajdziemy około 70 kalorii. Z nich tylko niewielki procent zmienia się w tłuszcz. Dania z jajek mają tę świetną właściwość, że na długo zaspokajają nasz apetyt. Możemy być syci nawet przez wiele godzin. Zgodnie z zaleceniami dietetyków zjedzenie dwóch jajek o poranku dostarcza nam odpowiedniej dawki protein i zapewnia sytość na długo.
Ponadto jajko jest też bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K. Znajdziemy w nim także duże pokłady związków mineralnych - choćby takich jak: magnez, fosforu, wapnia potas i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Jeśli znudziło ci się jajko na diecie na twardo albo jajko na diecie na miękko, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami. Jajka można bowiem przygotować na tysiące ciekawych sposobów. Nie musisz poprzestawać na jajecznicy. Próbowaliście tych po benedyktyńsku? A może w formie szakszuki? Poniżej przedstawiamy, co zrobić z jajek fit. Zainspiruj się nowymi przepisami na proste dania z jajek fit i poznaj wariacje na temat dobrze znanych przepisów.
Składniki: jedno jajko, dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego, pół awokado, serek wiejski lub serek śmietankowy do smarowania, sól, pieprz, sok z połówki cytryny
Przygotowanie: Ugotuj jajko na twardo. Posmaruj pieczywo wybranym serkiem. Ułóż na nim pokrojone w plasterki jajko. Obierz i wyjmij pestkę z awokado. Pokrój w plastry awokado i ułóż na jajku. Posyp solą, pieprzem. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Składniki: dwa jajka, kilka szparagów, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Szparagi umyj i obierz. Oderwij końcówki. Piecz je przez 12 minut oprószone solą i pieprzem, skropione oliwą, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie ugotuj jajko na miękko. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym. Mocz szparagi w jajku.
Składniki: dwa jajka, puszka pomidorów, oliwa do smażenia, pół cebuli, ząbek czosnku, pół papryki, sól, pieprz, kminek, pół ostrej papryczki
Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ostrą papryczkę i czosnek pokrój na drobno i podsmaż przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem. Zrób dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Składniki: trzy jajka, łyżka oliwy z oliwek do smażenia, szczypta soli, szczypiorek
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Wmieszaj rozbite widelcem żółtka. Przelej masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smaż pod przykryciem około siedmiu minut. Nie przewracają na drugą stronę. Przed podaniem złóż na pół i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.