Naleśniki to niedrogi sposób na pyszny obiad. Można podawać je na słodko i na wytrawnie. Świetnie smakują z dżemem, Nutellą, gulaszem lub szpinakiem. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Co takiego skrywają w sobie naleśniki, że tak pysznie smakują?
Naleśniki nie są wcale tak kaloryczne jak się może wydawać. Pszenny naleśnik ma 212 kalorii w 100 gramach (białko 8,1 gram, tłuszcze 4,9 gram, węglowodany 34,5 gram, błonnik 1,0 gram). Naleśnik o średnicy 80 centymetrów waży 80 gram, co daje 170 kalorii (białko 6,5 gram, tłuszcze 3,9 gram, węglowodany 27,6 gram, błonnik 0,8 gram). Aby spalić taką porcję, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 17 minut, albo spacerować przez 33 minuty. W dietach odchudzających należy zastąpić tradycyjną wersję tego dania, mniej kaloryczną, a jednocześnie bardziej odpowiednią dla organizmu ze względu na wartości odżywcze - mogą to być naleśniki gryczane lub owsiane.
Naleśnik z nutellą będzie na pewno dużo bardziej kaloryczna. Sama czekolada jest dość ciężka i jedynie dodaje kalorii daniu. Naleśniki na słodko potrafią być bardziej tuczące niż te przyrządzane w sposób wytrawny. Słodkości zazwyczaj wiążą się z dodatkowym tłuszczem, chemią.
Naleśniki na słono wybierane są równie często i można z ich smakiem naprawdę w ciekawy sposób eksperymentować. Z serem, ze szpinakiem, po ruski, z mięsem, z kapustą i grzybami - modyfikacji tej popularnej potrawy jest naprawdę sporo.
Naleśnik z mąki pszennej zazwyczaj waży 80 gram i zawiera w sobie 170 kalorii. W jego składzie znajdziemy 28 gram węglowodanów i aż 1 gram błonnika. Aby spalić takiego jednego naleśnika potrzeba nam około godzinnego stania w korku lub prowadzenia auta.
Aby przygotować pyszne naleśniki, potrzebujesz:
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i razem to zmiksuj (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. tej przeznaczonej właśnie do naleśników Przewracaj na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.