Ile kalorii ma popcorn z mikrofali? Czy jest zdrowy i czym różni się słodki od słownego? Znamy odpowiedzi

Ile kalorii ma popcorn z kina, a ile ten z domowej mikrofali? Czy zawartość kaloryczna się w nich jakoś różni? Znamy odpowiedź na najczęściej zadawane pytania dotyczące wszelkiego rodzaju popcornu.

Popcorn słony i słodki można kupić przed każdym seansem w kinie. Ile kalorii ma ma popcorn z mikrofalówki? To pytanie zazwyczaj zadajemy sobie w momencie, gdy filmowy klimat chcemy przenieść do domowego zacisza. Do najpopularniejszych przysmaków, które kupić możemy przed seansem zalicza się popcorn, czyli prażone w wysokiej temperaturze ziarna kukurydzy. nic dziwnego, smak popcornu może uzależniać. Jest najczęściej wybieraną przekąską, którą bardzo łatwo przygotować także w mieszkaniu. 

Ile kalorii ma popcorn z mikrofali?

Na 100 gramów popcornu przypada dokładnie 374,8 kalorii. Taka właśnie ilość zawiera 4,3 gramów tłuszczu (0,6 gramów kwasów tłuszczowych nasyconych, 2,5 gramów kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 1 gram kwasów tłuszczowych jednonienasyconych), 7 miligramów sodu, 274 miligramów potasu, 74 gramów węglowodanów (13 gramów błonnika i 0,9 gramów cukru) oraz 11 gramów białka. Popcorn z karmelem jest równie pyszny, co ten solony lub z masłem. Wszelkie przyprawy zwiększają kaloryczność tego przysmaku. 

Popcorn z kina - ile ma kalorii? 

Niestety, popcorn dostępny w kinie ma tyle samo kalorii, a czasem nawet potrafi być bardziej tłusty. Popularne sieciówki produkują popcorn na zasadzie masowego, szeroko dostępnego produktu. Nie przejmują się zbytnio ich jakością, dodają więcej przypraw i ulepszaczy smakowych. 

Mały popcorn z kina ma około 300 kcal. Może więc służyć za oddzielny posiłek. Warto jednak pamiętać, że także skrywa w sobie sporo błonnika. Jego zdrowszy i bardziej dietetyczny odpowiednik można przyrządzić samodzielnie w domu. Popcorn podgrzewany na patelni, na oliwie, smakuje dużo lepiej i nie jest aż tak mocno przesiąknięty zwykłym olejem. 

Popcorn z kina smakuje zupełnie inaczej, niż ten przeznaczony do samodzielnego przygotowania. Na rynku dostępnych jest także kilka wariantów smakowych. W kinach spotkamy jednak najczęściej popcorn solony i z masłem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.