Ile kalorii ma pączek? Lepiej jeść pączki z lukrem czy z cukrem pudrem?

Pączki to przekąska, po którą zwyczajowo sięgamy w tłusty czwartek. Jednak w pozostałe dni w roku pączki to także jeden z najczęściej i najchętniej wybieranych przysmaków w piekarniach i cukierniach. Ile kalorii ma pączek? Z czego są zrobione pączki? Poznaj nasze przepisy!

Pączek – kcal i skład

Co ciekawe początkowo pączek wcale nie był słodki! Zwyczaj objadania się pączkami znany był już od czasów starożytnych. Bezkarnym obżarstwem świętowano wtedy zakończenie zimy i nadejście wiosny. Natomiast pierwszy pączek na polskim stole pojawił się wiele stuleci później, bo dopiero w średniowieczu. Masę wyrabiano wtedy w ciasta chlebowego i nadziewano… słoniną!

Pączki w takiej formie, jak znamy dziś powstały dopiero w XVI wieku. Nadziewano je jednak nie dżemem a orzechami. Najczęściej wybierano w tym celu migdały. Ale nie wkładano ich do każdego pączka. Ten, kto znalazł migdał w swoim pączku, miał mieć szczęście przez najbliższy rok.

Teraz do tradycyjnych pączków używamy mąki, cukru, mleka, jajek, masła i drożdży. Do tego dochodzi nadzienie i posypka. Jako nadzienie najchętniej wybieramy dżemy, budyń, czekoladę, konfitury, a jako wykończenie króluje cukier puder, lukier i czekolada.

Nie ukrywajmy, pączki to bomby kaloryczne. Dietetycy i wszyscy specjaliści od zdrowego żywienia stanowczo odradzają ich spożycie. Głównym powodem jest duża zawartość cukru, który magazynuje się następnie w wątrobie, nerkach i sercu.

Jak wiadomo, jeden pączek nikomu nie zaszkodzi. Nie zrujnuje efektów naszej diety i nie uzależni nas od cukru. Dlatego nie ma przeciwskazań, aby raz w roku, choćby z okazji tłustego czwartku, sięgnąć po tę słodką przekąskę. Warto jednak pozostać przy jednym pączku. Na dodatek lepiej wybrać ten bez lukru czy w miarę możliwości także bez cukru pudru. Dobrym pomysłem jest także samodzielne przyrządzenie pączków. Wtedy mamy pewność, co do ich składu i zawartości kcal.

Ile kalorii ma jeden pączek?

Aby odpowiedzieć na pytanie, ile kalorii ma jeden pączek, warto wiedzieć, ile waży pączek? Przeciętny pączek waży około 70-80 g i zwiera mniej więcej 330 kcal. Musimy wiedzieć, że w jego składzie znajdziemy także około 12 g tłuszczu i 48 g węglowodanów – większość to cukry proste, które przekształcają się w tłuszcze w naszym organizmie.

Spalanie jednego pączka będzie od nas więc wymagało wiele zachodu. Wzmożona aktywność fizyczna jest obowiązkowa. Około 300 kcal spalimy na przykład podczas półgodzinnego biegu. Pomoże także godzina intensywnego fitnessu, na przykład TBC.

Należy pamiętać, że pączek pączki nierówny. To, ile kalorii ma jeden pączek, zależy od tego, w jaki sposób i z jakich składników został wykonany. Inną wartość kaloryczną będzie miał pączek z serka homogenizowanego, a inną tradycyjny z konfiturą i lukrem. Poniżej znajdziecie więc przepisy na poszczególne pączki. Przy każdym z nich uwzględniliśmy wartość kaloryczną.

Pączek z serka homogenizowanego – kalorie i przepis

Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, szczypta soli, 2 jajka, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, łyżka cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder, olej

Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju i cukru pudru) wkładamy do miski. Miksujemy je na gładką masę. Następnie ciasto formujemy na kulki wielkości piłeczki pingpongowej i smażymy je na rozgrzanym oleju. Tłuszcz powinien być gorący. Pączki smażymy na złoty kolor, raz na jakiś czas obracamy je. Odsączamy z tłuszczu, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Pączek z serka homogenizowanego – kalorie: 104 kcal w 1 sztuce

Pączek tradycyjny – kalorie i przepis

Składniki: 500 g mąki tortowej, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 60 g masła, 4-5 żółtek, szklanka mleka, 1 łyżka spirytusu, marmolada, lukier lub cukier puder, smalec, szczypta soli

Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie: Drożdże utrzyj z 2 łyżkami cukru. Dodaj połowę mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 min, aby zaczyn urósł. Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę, mleko, sól, spirytus. Wymieszaj i dodaj zaczyn. Wyrób ciasto. Dodaj do ciasta roztopione masło, dalej wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie formuj kulki. Zrób w nich wgłębienie, nałóż dżem lub marmoladę i zalep brzegi. Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Rozpuść smalec w dużym garnku. Smaż na złoto około 4 minut.

Przygotuj lukier. Składniki utrzyj razem. Polej nim gotowe pączki lub posyp cukrem pudrem.

Pączek z lukrem – kalorie: 350 kcal w 1 sztuce

Pączek z cukrem pudrem – kalorie: 290 kcal w 1 sztuce

Pączek z marmoladą – kalorie: 300 kcal w 1 sztuce

Więcej o:
Copyright © Agora SA