Serek wiejski - ile ma kalorii? Wiele osób zastanawia się nad jego kalorycznością, ale już na wstępie warto wspomnieć, że na 150 g produktu przypada 120 kcal. Serek wiejski to twarożek o łagodnym smaku i ziarnistej konsystencji, produkowany z mleka krowiego. Zaliczany jest do grupy serów twarogowych niedojrzewających. W sklepach możemy znaleźć zarówno serki naturalne - bez dodatków smakowych, jak i wzbogacone szczypiorkiem, ziołami czy słodkimi, owocowymi musami.
Serek ziarnisty ma mało węglowodanów (tylko 3,6 g) i kalorii: 120 kcal. Jedno małe opakowanie serka light dostarcza aż 16,5 g białka. Dieta bogata w łatwo przyswajalne białko znacznie przyspiesza metabolizm oraz pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Serek wiejski można spożywać zarówno z owocami, musli, jak i na wytrawnie. Nieważne tak naprawdę, co się do niego dobierze. Ze wszystkimi pobocznymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Jego skład pozbawiony jest dodatkowych substancji, dlatego na tak długo zachowuje świeżość. Warto jednak pamiętać o jego stosunkowo krótkim terminie ważności.
Czy serek wiejski jest zdrowy?
Serek wiejski jest jedną ze zdrowszych przekąsek. Świetnie sprawdza się na pierwsze i drugie śniadanie, a także jako podwieczorek. Można dodać do niego świeże warzywa (ogórek, pomidor, szczypiorek), bądź suszone owoce i orzechy. Dobierając do niego inne, wartościowe składniki, zapewniamy sobie niezwykle zdrowy posiłek.
Kupując serek wiejski starajmy się wybierać ten naturalny. Unikajmy jego wersji z dodatkami słodkich musów owocowych, które są źródłem cukrów i pustych kalorii, a często również sztucznych barwników i aromatów. Słodką alternatywę dla nich można przyrządzić samemu, dodając do serka wiejskiego naturalnego łyżeczkę niskosłodzonego dżemu czy miodu.
Istnieje wiele opcji skomponowania swojego ulubionego posiłku z serkiem wiejskim w roli głównej. To od nas zależy, na jaką kombinację się zdecydujemy.