Mleko bez laktozy - co warto wiedzieć i jak czytać skład? Dla kogo jest najlepsze?

Mleko bez laktozy coraz częściej traktowane jest jako zdrowszy zamiennik zwykłego nabiału. Czy mogą go także pić osoby, które tolerują laktozę?

Laktoza to nic innego jak dwucukier występujący w mleku ssaków. Jest rozkładany do cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Jeśli jednak organizm człowieka nie działa prawidłowo, bardzo trudno jest o prawidłowe przetrawienie zwykłego mleka. Wtedy z pomocą przychodzi mleko bez laktozy. Skład jest dosłownie ograniczony o laktozę, która niekorzystnie wpływa na pracę organizmu. 

Mleko bez laktozy - produkty

Okazuje się, że mleko wcale nie zawiera najwięcej laktozy. Na szczycie tej piramidy znajduje się serwatka, mleko w proszku, a także w śmietanka do kawy i mleko skondensowane. Mleko krowie, mleko kozie czy owcze ma tylko od 4 do 5 g laktozy na 100 g produktu. Najmniej laktozy znajdziemy w serach pleśniowych typu brie czy w camembercie, parmezanie, serze żółtym czy feta.

Natomiast 100 g mleka bez laktozy zawiera około 47 kcal. Tutaj laktoza rozkłada się na cukry proste, przez co zwiększa zwiększa się indeks glikemiczny i może prowadzić do zwiększenia wagi.

Mleko bez laktozy - skład

Skład mleka bez laktozy jest zazwyczaj jasno określony. Na etykiecie znajdziemy witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, potas, fosfor, magnez oraz wapń. Wszystko oprócz laktozy. I prawdą jest, że z wiekiem tolerancja laktozy staje się coraz mniejsza. Największą zazwyczaj mają niemowlęta. Z wiekiem stężenie laktazy w jelitach zmniejsza się i może doprowadzić do przyswajania laktozy przez nasz organizm.

Mleko bez laktozy - dla kogo wskazane? 

Mleko bez laktozy cieszy się coraz większą popularnością, także wśród osób, które wcale nie są zmuszone po nie sięgać. Warto jednak pamiętać, że jest ono przede wszystkim skierowane do osób ze stwierdzoną nietolerancją laktozy. 

Nietolerancja może mieć dwa podłoża. Może wynikać z całkowitego braku aktywności enzymu lub zmniejszenia jego aktywności (hipolaktazja). Hipolaktazja może być pierwotna, uwarunkowana autosomalnie recesywnie, ujawniająca się w wieku dojrzewania lub dorosłym, oraz wtórna np. w chorobach jelitowych. Schorzenie to dotyczy aż 20-37 proc. dorosłych. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.