Kebab to potrawa kuchni orientalnej. Przebojem wkradł się do serc i kulinarnych upodobań Europejczyków. Jest to szybkie danie, które dostaniemy w większości budek z jedzeniem. Możemy znaleźć je przy dworcach oraz w popularnych imprezowych miejscach. I to nie tylko w większych miastach. Kebab zjemy dosłownie wszędzie.
Niewiele osób wie, że słowo „kebab” po turecku oznacza mięso pieczone na szpikulcu. Pod tą nazwą kryje się ponad dwadzieścia odmian tej potrawy! Nic dziwnego, że każdy kebab smakuje nieco inaczej. W naszym kraju najpopularniejszy jest doner kebab. To przysmak kuchni tureckiej. Mięso skrawane z pionowego rożna jest serwowane z surówką i serem owczym. Najczęściej jest to danie z baraniną, cielęciną, ewentualnie drobiem.
Kebab jemy zazwyczaj w pieczywie typu pita, w bułce lub tortilli. Można także zamówić kebab jako oddzielne danie, tak zwane „na talerzu”. Nieodłącznym elementem dobrego kebaba są sosy.
Kaloryczność kebaba może się oczywiście różnić w zależności od użytych składników. Jednak warto wiedzieć, że jeśli jesteśmy na diecie możemy zjeść kebab! Jest tylko jeden warunek. Koniecznie wybierajmy kebab w bułce. Ten jest zdecydowanie najmniej kaloryczną odmianą tego pysznego dania.
Ile kalorii ma kebab? 100 g produktu to około 195 kcal. Jedno danie liczy mniej więcej 450 g. Zatem przeciętny kebab to około 875 kcal. Jeśli wybierzemy kebab w bułce, bez frytek, bez sosów majonezowych, możemy nieco „ściąć” kaloryczność tego dania. W takiej sytuacji kebab w bułce dostarczy około 550-600 kalorii.
A ile kalorii ma kebab z frytkami? Nawet ten „mniej” kaloryczny, kebab w bułce, który dostarczy sam około 600 kalorii, z frytkami staje się bombą kaloryczną. Mała porcja frytek to około 350 kcal. Więc razem kebab z frytkami zapewnia około 1000-1100 kcal. To dużo!
Jeśli więc chcemy jeszcze bardziej odchudzić nasze danie, może warto pomyśleć o samym kebabie na talerzu? Bez frytek, bez bułki, bez sosów. W takim wypadku wartość odżywcza kebaba wynosi około 170 kcal w porcji.
Zastanawiasz się, ile kalorii ma kebab w tortilli? Albo ile kalorii ma kebab w cieście? Tutaj sprawa wygląda podobnie. Zarówno w tortilli, jak i w cieście kebab zmienia się w bombę kaloryczną. W porcji możemy znaleźć nawet 800-900 kcal.
A pozornie mogłoby się nam wydawać, że kebab jest posiłkiem niemalże zdrowym. T przecież jedynie mięso, bułka, warzywa i sosy. A właśnie, pora się więc zastanowić, co siedzi w kebabie?
Bułka lub tortilla z kebaba to oczywiście pszenne pieczywo. Niestety często zawiera wzmacniacze, polepszacze smaku i wszelkiego rodzaju konserwanty przedłużające świeżość. Nie jest ona najlepszej jakości.
Mięso, które znajdziemy w kebabie, to zazwyczaj baranina, wołowina lub kurczak. Tutaj niestety ponownie możemy przeżyć rozczarowanie, ponieważ mięso w kebabie nazwane baraniną często niewiele ma wspólnego z tą prawdziwą baraniną. Wynika to z cenny i dostępności produktu. Kebab z czystą baraniną byłby znacznie droższym daniem. Co więc znajduje się w tym mięsie? W składzie jest bardzo dużo tłuszcz różnego pochodzenia i ponownie polepszacze, utrwalacze i wzmacniacze smaku.
Kolejnym niezbędnym składnikiem kebaba są sosy. Najczęściej wybieramy sos czosnkowy oraz pikantny. Niestety bazą tych sosów jest majonez. To więc także bombka kaloryczna. A tego co najzdrowsze i najmniej kaloryczne, czyli warzyw w kebabie jest niestety stosunkowo mało. Zazwyczaj w jednej porcji znajdziemy jeden lub dwa plastry pomidora, ogórka, paprykę, cebulę i sałatę.
Co zrobić, jeśli mamy ochotę na kebaba, a nie chcemy zaprzepaścić efektów diety? Po pierwsze najlepiej wybierać kebaba w bułce, ale tylko ze sprawdzonego źródła. Po drugie można też przygotować kebaba samodzielnie!