Ryż czy ziemniaki - co wybrać? Sprawdzamy, ile kalorii ma ryż i czy można go jeść na diecie

Ryżu nikomu nie trzeba przedstawiać. To bardzo popularny produkt w naszych kuchniach. Choć jeszcze niedawno kojarzył się wyłącznie z kuchnią azjatycką, teraz jest obecny w daniach dosłownie na każdej szerokości geograficznej. Co musisz wiedzieć o ryżu? Ile kalorii ma ryż? Lepiej wybrać ryż czy ziemniaki jako dodatek do codziennych obiadów?

Odmiany ryżu

Ryż pochodzi z Chin. Znany i uprawiany jest już od ponad 7000 lat. Ale do Europy ryż dotarł dopiero za czasów Aleksandra Wielkiego. Teraz jest stałym dodatkiem do wielu dań. Jedzą go i dzieci, i dorośli. Może być nawet głównym składnikiem diety, jeśli ktoś jest na obowiązkowej diecie lekkostrawnej.

Wyróżniamy wiele odmian ryżu. Ze względu na długość ziaren ryżu możemy go podzielić odmianę długoziarnistą (ziarna mają powyżej 6 mm długości), średnioziarnistą (długość ziaren wynosi od 5 do 6 mm), krótkoziarnistą (długość ziaren wynosi mniej więcej 5-5,2 mm). Ryż długoziarnisty po ugotowaniu jest puszysty i sypki. Średnioziarnisty jest o wiele bardziej kleisty i delikatnie wilgotny. Natomiast ten najpopularniejszy, bardzo kleisty, to oczywiście ryż krótkoziarnisty.

Inny podział wyróżnia ryż biały, brązowy, parboiled, basmati, arborio, carnaroli i vialone nano, jaśminowy, czarny, czerwony, amerykański, dziki. Nie będziemy rozwodzić się nad każdym z tych gatunków. Jak łatwo się domyślić, najpopularniejszy jest ryż biały, brązowy i basmati.

Ryż biały, nazywany także polerowanym, ma niestety najmniej wartości odżywczych. Podczas produkcji usuwa się z ziaren ich wierzchnie warstwy. Dzięki temu biały ryż jest bardzo delikatny w smaku i błyskawicznie się gotuje. Ta odmiana sprawdzi się zarówno jako dodatek do deserów, kleików, jak i dań obiadowych.

Ryż brązowy, inaczej nazywany naturalnym, różni się od białego tym, że pozbawia się go tylko niejadalnej łuski. Jest więc nieoczyszczony. Z tego powodu jest bardziej wartościowym dodatkiem niż ryż biały. Ma także o wiele niższy indeks glikemiczny, a to natomiast dzięki wyższej zawartości błonnika. Gotuje się go dłużej, bo około 30 minut. Pasuje do dań obiadowych, sałatek i dań orientalnych.

Trzeci najpopularniejszy - długoziarnisty ryż basmati - pochodzi z Indii. Po ugotowaniu jest sypki i wręcz idealnie komponuje się z rybami, owocami morza czy drobiem. Gotujemy go około 20 minut.

Ryż – kalorie a właściwości i wartości odżywcze

Właściwości odżywcze ryżu zależą w dużej mierze od odmiany. Ale jedno jest pewne, to jedno z najbardziej uniwersalnych zbóż, które jest cennym, niezwykle bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, białka, tłuszczów wielonienasyconych. Warto wiedzieć, że odmiany nieoczyszczone dostarczą nam też sporo magnezu, fosforu, żelaza, cynku, manganu, miedzi i selenu oraz witamin z grupy B, czyli przede wszystkim B1, B2, PP, B5, B6, B9.

Ryż jest najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych i może być stosowany na dietach restrykcyjnych czy u osób z nietolerancjami pokarmowymi. Poprawia trawienie, wykazuje nawet właściwości przeciwbiegunkowe. Sprawdza się w leczeniu łuszczycy. A na dodatek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu.

Wiele osób zastanawia się nad tym, ile kalorii ma ryż. Gdy jednak mówimy o tak cennym zbożu, kalorie schodzą na drugi plan. Ale przyjrzyjmy się i tej kwestii, ile kalorii ma ryż?

Ile kalorii ma ryż?

W 100 g białego ryżu znajduje się 130 kalorii. A ile kalorii ma brązowy ryż? W 100 g brązowego ryżu jest ich nieco mniej – tylko  112 kalorii. Najczęściej jemy jednak ryż jako dodatek. Tak chętnie dodajemy go choćby do zupy pomidorowej. Więc, ile kalorii ma pomidorowa z ryżem? Zupa pomidorowa z ryżem w 100 g ma 71 kcal. Talerz zupy to więc około 150 kcal.

Ile kalorii ma ryż? Naprawdę niewiele. Jeśli stawiasz sobie pytanie: ryż czy ziemniaki – co wybrać, odpowiedź może być tylko jedna. Ryż! Oczywiście powinniśmy pamiętać o tym, aby nasza dieta była urozmaicona. Ziemniaki od czasu do czasu także powinny znaleźć się w naszym jadłospisie.

Więcej o: