Co powinno się jeść na śniadanie, żeby schudnąć? Przepisy na banalne dietetyczne śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Musimy zjeść solidne śniadanie, aby mieć siłę dobrze rozpocząć dzień i mieć energię do nowych wyzwań. Najlepiej więc na śniadania spożywać dużo białkowych produktów, które zapewniają uczucie sytości na dłużej a przy okazji podkręcają metabolizm. Jakie produkty powinniśmy jeszcze włączyć do naszych zdrowych, niskokalorycznych śniadań?

Zdrowe niskokaloryczne śniadanie - liczy się pora jedzenia!

Jakie powinniśmy zjadać śniadanie, żeby schudnąć? Przede wszystkim takie, które dostarczą nam niezbędnych wartości odżywczych i dużo energii. Musi to być także posiłek, który sprawi nam przyjemność. Wybierajmy produkty, które nam smakują, wprawiają nas w dobry nastrój.

Nasze zdrowe niskokaloryczne śniadanie powinno być bogate w białko, ponieważ to właśnie ono zapewnia nam uczucie sytości na dłużej. Dodatkowo przyspiesza ono przemianę materii. Istotne są również warzywa i owoce. Te grupy produktów są cennym źródłem błonnika. A to ważne ze względu na regulację pracy jelity oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W naszym śniadaniu nie powinno zabraknąć węglowodanów. Powinniśmy dbać o nie, ponieważ powodują powolny wzrost poziomu glukozy we krwi, a przy tym dbają o stan sytości na długo. Jedzmy więc pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste i płatki owsiane. Wszystkie jaglanki, owsianki, gryczanki będą więc świetnym pomysłem.

Warto także postawić na chude mleka, twarożki, jogurty czy serki wiejskie. Wybierajmy także te z niską zawartością tłuszczu. A jeśli chodzi o źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych pamiętajmy o stosowaniu w przepisach oleju roślinnego, jedzeniu awokado, orzechów i ryb.

Nasze śniadanie powinno być duże, ale niezbyt obfite. Ważniejsza jednak od porcji jest pora jedzenia. Jedzmy zdrowe, niskokaloryczne śniadanie około 30 minut po przebudzeniu. Jeśli przyjmujemy lekarstwa na czczo i musimy odczekać jakiś czas do pierwszego posiłku - tak jest na przykład w przypadku leków na choroby tarczycy - jedzmy tak szybko jak to możliwe.

Dietetyczne śniadanie - ile powinno mieć kalorii?

Kaloryczność śniadania jest oczywiście zależna od indywidualnych potrzeb żywieniowych człowieka, jego masy ciała, wzrostu czy nawet wieku. Choć każdy z nas charakteryzuje się zupełnie innym zapotrzebowaniem energetycznym, to pamiętajmy, że śniadanie dostarcza nam energię na cały poranek, a jemy je po naprawdę długiej przerwie. Zazwyczaj po ośmiu, a nawet dziesięciu godzinach od kolacji. Podczas snu zużywamy wszelkie rezerwy energii, więc śniadanie musi być naprawdę solidne!

Przyjmuje się, że kobieta, której dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi około 2200 kalorii, powinna zjadać śniadanie na poziomie 440–550 kalorii. U mężczyzn, którzy średnio powinny przyswajać dziennie około 2500 kalorii, śniadanie powinno wynosić około 500-650 kalorii. To oczywiście szacunki. Warto skorzystać z internetowego kalkulatora, który pozwoli nam wyliczyć właściwą wartość dziennego zapotrzebowania na kalorie. Na podstawie tego wyliczymy, ile kalorii powinno dostarczać nasze zdrowe śniadanie dietetyczne. A tymczasem przygotowaliśmy kilka zdrowych dietetycznych przepisów na śniadania. Są naprawdę banalne i szybkie w przygotowaniu.

Dietetyczne śniadanie - przepisy

Dietetyczne śniadanie - przepisy - kasza manna z owocami

Składniki: 100 g kaszy manny, szklanka mleka 2 proc. tłuszczu, ulubione owoce, mogą być mrożone, na przykład garść truskawek

Przygotowanie: Kaszę gotujemy na mleku. Pod koniec gotowania dodajemy owoce. Mieszamy jeszcze przez chwilę i gotowe. Zjadamy na ciepło.

Dietetyczne śniadanie - przepisy - omlet z owocami

Składniki: dwa jajka, trzy łyżki ulubionej konfitury domowej roboty, dwie łyżki jogurtu naturalnego, oliwa do smażenia

Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną masę. Dodajemy żółtka. Mieszamy delikatnie. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy pod przykryciem, nie przekręcamy na drugą stronę. Zdejmujemy delikatnie z patelni po 7 minutach. Składamy na pół. Omlet dzięki temu jest bardzo puszysty. Podajemy z konfiturą i jogurtem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.