Maliny - kalorie a właściwości. Czy warto liczyć kalorie malin, kiedy dostarczają one tak wiele cennych składników?

Malin to owoce, za którymi tęsknimy cały rok. Gdy tylko zaczyna robić się cieplej, czekamy na wakacje. Najpierw cieszymy się z truskawek, a już za momencik, objadamy się pysznymi malinami. Lubią je dorośli, zachwycają się nimi dzieci. I bardzo dobrze! Maliny są niezwykle zdrowe i pomagają rozwiązać wiele dolegliwości zdrowotnych. A ile kalorii mają maliny?

Maliny - kcal nie są tu ważne

Maliny są tak pyszne i niestety tak rzadko możemy je jeść, że niewiele osób myśli o kcal malin. I słusznie. Te niewielkie, soczyste i bardzo aromatyczne owoce są cenione przez dietetyków i zielarzy. Mają niewiele kalorii, a zawierają wiele witamin, minerałów. Jednym słowem to cenne źródło wielu substancji odżywczych, tak potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć nie liczymy kcal malin, warto jednak pochylić się nad ich historią.

Maliny - skąd się wzięły?

Dobrze znane wszystkim malin, malutkie, różowoczerwone owoce pestkowe były już doceniane w czasach starożytnych. Pierwsze wzmianki o ich leczniczych i odżywczych właściwościach datuje się na mniej więcej IV wiek. Najpierw pojawiły się w Rzymie. Z czasem rozpowszechniły się w całej Europie.
Maliny jadano na surowo, przetwarzano je na ciepło, aby zamknąć w słoikach w postaci dżemów czy galaretek. Te ostatnie przetwory to pomysł Brytyjczyków. Kiedy maliny - w XVIII wieku - dotarły za ocean, nowojorczycy byli zachwyceni. Swoją uprawę - tak zwanych czarnych malin - rozpoczęli jednak później. Dopiero mniej więcej w XIX wieku.
Gatunki malin ewoluowały na przestrzeni lat. W tej chwili możemy mówić o ponad 200 gatunkach malin. Spotyka się je w kolorze czerwonym, czarnym - to częste odmiany - oraz pomarańczowym, fioletowym i żółtym - znacznie rzadsze rodzaje.
Każdy może cieszyć się malinami w przydomowym ogródku. Choć w Polsce rosną one zazwyczaj w lasach, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zasadzić krzaczki przed oknem. Już w drugim roku będą one dawały owoce. Nie powinniśmy się zniechęcać, kiedy jesienią zobaczymy uschnięte pędy. Wiosną z pewnością wydadzą nowe. Warto jednak wiedzieć, że najbardziej soczyste, aromatyczne są zdecydowanie maliny leśne. Niepowtarzalny smak zawdzięczają skrzyżowaniu licznych gatunków malin, w tym także jeżyn.

Ile kcal mają maliny? Ważniejsze pytanie brzmi - jakie witaminy w nich znajdziemy?

Maliny są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. To owoce, które można jeść niemal bez ograniczeń i nie musimy zastanawiać się nad tym, ile kcal mają maliny. Oczywiście, o ile nie mamy żadnych alergii.
W owocach malin kryją się kwasy organiczne. Znajdziemy w nich kwas cytrynowy, jabłkowy, salicylowy. Dodatkowo zawierają pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Te niepozorne owoce to także cenne źródło witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz wielu substancji mineralnych. Nie możemy bowiem zapominać, że znajdują się w nich duże pokłady żelaza, potasu, wapnia i magnezu.
Niewiele osób wie, że cenne są także liście malin. Kcal mają niewiele, a zawierają garbniki, flawonoidy, związki żywicowe, sole mineralne - choćby żelaza, wapnia czy miedzi. A skoro rozkładamy malin na czynniki pierwsze, to pamiętajmy także o łodygach. To także źródło witamin, minerałów. Znajdziemy w nich najwięcej witamin C, witamin z grupy B, witaminę E, potas, wapń, żelazo i magnez.

Ile kalorii mają maliny?

Jeśli naprawdę zaprzątamy sobie głowę tym, ile kcal mają maliny, to już spieszymy z odpowiedzią. Choć skrupulatne czy obsesyjne liczenie kalorii w tym przypadku nie ma większego sensu. W 100 g malin znajdziemy bowiem zaledwie 25 kcal! To naprawdę tyle co nic. Spokojnie więc możemy zjeść nawet kilka garści tych pysznych owoców.
Warto jednak pamiętać o tym, aby spożywać maliny bez cukru, bitej śmietany. Maliny nie mają wiele kcal, ale już dodatki, które z nimi spożywamy mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Gofry z bitą śmietaną i malinami? Tort z mascarpone i malinami? Tym przysmakom kalorii nie ubędzie od dodatku malin.

Więcej o:
Copyright © Agora SA