Jak zrobić w domu hummus? Najlepsze i najzdrowsze przepisy na hummus

Hummus zawitał do naszej polskiej kuchni stosunkowo niedawno. Choć znany i lubiany, nie każdy wie, że można go przygotować samodzielnie. Takie domowe wersje pasty z ciecierzycy są znacznie zdrowsze niż jej sklepowe odpowiedniki. Jak zrobić w domu hummus? Zdradzamy najlepsze przepisy.

Hummus - zdrowa przekąska

Hummus, inaczej też humus, to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Tradycyjnie to nic innego jak sos, dip lub pasta do smarowania pieczywa. Ten popularny na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce dodatek jest coraz częściej serwowany także w Polsce. Oryginalny przepis składa się z ciecierzycy, czosnku, tahini (czyli pasty z ziaren sezamu), soku z cytryny, wody, oliwy. Oczywiście wszystkie składniki muszą być zmiksowane w odpowiednich proporcjach, z dodatkiem przypraw - takich jak sól, pieprz, kminek czy papryka.

Hummus to idealny pomysł na zdrowe, niskokaloryczne śniadanie, podwieczorek w ciągu dnia czy zdrową przekąskę na imprezach. Wszystko, rzecz jasna, zależy od tego, jakie dodatki podamy do hummusu. Ten z pitą będzie bardziej kaloryczny niż ten z dodatkiem warzyw pociętych w słupki.
Warto wiedzieć, że hummus można przygotować z wyprzedzeniem i to w większej porcji. Nadmiar można bez problemu zamrozić. A kiedy będzie potrzebny, wyjąć z zamrażalnika i po kilku godzinach cieszyć się jego aksamitnym smakiem.

Jeśli wciąż zastanawiacie się, czy hummus jest zdrowy i czy warto zrobić go w domu, przekonujemy, naprawdę tak! Ciecierzyca to bardzo cenne źródło białka, błonnika oraz składników mineralnych. Jest bardzo lubiana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Sprawdzi się więc w diecie niejadków. Hummus można serwować z pieczywem klasycznym, pitą, z warzywami, a nawet jako dodatek do kotletów czy wymieszany na przykład z kaszą hummus.
Przekonani? Pozostaje więc dowiedzieć się, jak zrobić w domu hummus.

Jak zrobić w domu hummus?

Hummus klasyczny - przepis
Składniki: puszka ciecierzycy lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy, dwie łyżki soku z cytryny, trzy łyżki pasty tahini (pasty sezamowej), trzy łyżki oliwy z oliwek, trzy łyżki ciepłej wody, solidna szczypta kuminu, dwa ząbki czosnku sól, pieprz
Przygotowanie: Odsącz ciecierzycę z zalewy lub ugotuj ciecierzycę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierz czosnek. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki. Jeśli hummus będzie za gęsty, możesz dodać więcej wody. Gotowy hummus podawaj skropiony oliwą i ewentualnie z dodatkiem pietruszki.

Hummus paprykowy - przepis

Składniki: szklanka ciecierzycy ugotowanej, dwie zielone lub czerwone papryki, pietruszka, kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej, dwie łyżki oliwy, trzy łyżki wody, jeden ząbek czosnku, sok z połowy cytryny,
Składniki: Piecz paprykę w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Ostudź. Zblenduj wszystkie składniki. Podlewaj wodą w trakcie miksowania. Hummus nie może być za rzadki, ale też nie może być zbyt gęsty. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie, warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

Hummus z bobu - przepis

Składniki: 500 g bobu, trzy łyżki oliwy, dwie cebule, trzy ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, 1 cm ostrej papryki, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, kminek
Przygotowanie: Umyj bób. Wrzuć do gotującej się wody na kilka minut. Kiedy będzie na tyle miękki, aby skórka łatwo odchodziła, zacznij obierać warzywo z łupinek. Czosnek także obierz, a sok z cytryny wyciśnij. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Podlewaj wodą w miarę potrzeb. Dopraw do smaku przyprawami i gotowe.

Hummus z buraka - przepis

Składniki: szklanka ciecierzycy, trzy buraki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, pół szklanki oliwy z oliwek, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki tahini, przyprawy do smaku, łyżka syropu klonowego
Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości. Możemy też skorzystać z ciecierzycy z puszki. Buraki pieczemy w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W miarę potrzeb dodajemy więcej wody.

Hummus - kalorie

Hummus jest bardzo zdrową i niskokaloryczną przekąską. W 100 g klasycznego hummusu znajdziemy około 160 kalorii. Możemy go odchudzić, dodając w przepisach zamiast oliwy więcej wody.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.