Co to jest tofu? Poznaj najlepsze przepisy na dania z tofu

Tofu króluje w wielu dietach. Jest ważnym składnikiem diety wegańskiej czy wegetariańskiej. Jest zdrowe i bardzo pożywne. Nie wiesz, co to jest tofu? Tłumaczymy i wyjaśniamy, jak powstaje. Poznaj najlepsze i najłatwiejsze przepisy z tofu w roli głównej.

Co to jest tofu?

Tofu jest obecne niemal w każdej kuchni. Trochę przypomina twarożek, trochę gąbkę. Wstydzisz się zapytać, co to jest tofu? Już tłumaczymy.
Tofu nazywane, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj sprasowanego twarogu. Różnica jednak między tofu a twarogiem jest zasadnicza. Twaróg powstaje z mleka krowiego, a tofu jest produktem mleka sojowego. Jest więc absolutnie wegańskie. Powstaje w wyniku procesu koagulacji mleka sojowego. Niezbędnego do jego powstania są sól, sok cytrynowy, chlorek magnezu, chlorek wapnia czy siarczan magnezu. Z tych wszystkich składników powstaje coś na kształt dobrze znanej serwatki i biała masa. Po odsączeniu tejże białej masy, porządnym "wyciśnięciu" powstają zupełnie bezsmakowe bloki tofu.

Warto przyjrzeć się właściwościom i wartościom odżywczym tofu. Skoro wiele wieków temu docenione je w Chinach czy w Japonii, to znaczy, że to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie bowiem z tego, że jest pożywna, bogata w minerały i witaminy, a przy tym lekkostrawna.
Tofu zawiera więc dużo sojowego białka, wapnia i fosforu. Jest cennym źródłem fitoestrogenów, dokładniej izoflawonów, które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych - estrogenów. To sprawia, że są cenne szczególnie w diecie kobiet. Mogą na przykład łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, przede wszystkim mowa tu o raku piersi.

Jak zrobić tofu? Możesz je zrobić samodzielnie w domu!

Zastanawiasz się, jak zrobić tofu? Tak, to prawda, nie musisz kupować go w sklepach. Możesz przygotować tofu samodzielnie w domu. Tofu można przygotować na kilka sposobów. Najpopularniejsza metoda polega na zalaniu mleka sojowego sokiem z cytryny, w taki sam sposób, jak robi się to podczas wyrabiania twarogu z mleka krowiego lub ricotty z serwatki.
Drugi sposób, który odpowiada na pytanie, jak zrobić tofu, zakłada wykorzystanie soli gorzkiej, czyli siarczanu magnezu. Mleko sojowe zalewamy solą gorzką i czekamy. Najtrudniejszy sposób to koagulowanie mleka nigari, znanym także jako chlorek magnezu z niewielką domieszką siarczanu magnezu. To najtrudniejsza metoda do przygotowania tofu w domu. Jednak jedna z częstszych przy produkcji masowej. To tak przygotowane tofu trafia do naszych sklepów.

Wróćmy jednak do tematu, jak zrobić tofu samodzielnie. Przedstawiamy sprawdzony przepis.
Składniki: 400 g suchych ziaren soi, woda do moczenia ziarna, cztery litry wody, dwie łyżeczki soli kuchennej, dwie łyżeczki siarczanu magnezu (gorzka sól, która można kupić w aptece).
Przygotowanie: Soję zalej wodą i odstaw na noc. Musi napęcznieć. Następnego dnia rano przecedź ziarna przez sitko i przepłucz je kilka razy wodą. Soję oczyszczoną w ten sposób zmiel na gładko w blenderze ręcznym lub kielichowym. Cały czas podlewaj ją wodą. W garnku zagotuj około trzech litrów wody. Kiedy będzie już wrząca, dodaj do niej pastę sojową, która przygotowałeś za pomocą blendera. Podrzej, zagotuj ponownie. Cały czas mieszaj. Odstaw na 10 minut. Znowu zagotuj.

Sitko wyłóż gazą. Możesz też wykorzystać pieluchy tetrowe. Połóż je na garnku, wlej mleko. Rób to partiami. Czyste mleko z garnka ponownie zagotuj. Jednak zanim zacznie wrzeć, wyłącz gaz. W międzyczasie rozpuść sól w szklance wody. Dodaj odrobinę mleka, mieszaj przez chwilę. Odstaw na 10 minut. Odsącz przez ściereczkę lub czystą gazę. Powinien zostać gęsty "serek". Przełóż do blaszki lub pojemnika o prostokątnym kształcie. Wcześniej wyłóż je gazą. Przygnieć czymś ciężkim pojemnik. Tak, żeby woda sączyła się z tofu. Po dwóch godzinach tofu jest gotowe.

Dania z tofu - przepisy

Prezentujemy przepisy na najprostsze dania z tofu - smażone tofu i tofu z warzywami.

Smażone tofu - przepis
Składniki: tofu, olej kokosowy
Przygotowanie: Wyjmij tofu z opakowania, opłucz pod wodą. Owiń w papierowy ręcznik, odsącz. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Pokrój tofu w kostkę i smaż z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane tofu możesz wykorzystać w wielu daniach.

Tofu z warzywami

Składniki: opakowanie tofu, ulubione przyprawy, warzywa na patelnię
Przygotowanie: Usmaż tofu na patelni. Przepis znajdziesz powyżej. Pamiętaj, aby dodać do tofu ulubione przyprawy. Przed smażeniem obtocz tofu na przykład w kurkumie, curry czy wędzonej papryce. Podawaj z warzywami na patelnię i ryżem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA