Ile kalorii ma jedna rzodkiewka? Czy warto włączyć rzodkiewkę do swojej diety?

Nie musimy już czekać cały rok, aby jeść ulubione warzywa czy owoce. Owszem, nowalijki są najzdrowsze, a pewni i najsmaczniejsze, jednak obecnie przez cały rok możemy cieszyć się na przykład rzodkiewkami. Skąd rzodkiewka wzięła się na naszych stołach? I ile kalorii ma jedna rzodkiewka?

Rzodkiewka – skąd się wzięła?

Może was to zdziwić, ale rzodkiewka zalicza się rodziny kapustowatych. Tak, do tej samej grupy warzyw, do której należy między innymi kapusta, brokuł czy rzeżucha. To bardzo zróżnicowana i ciekawa rodzina warzyw. Każde z nich jest skrajnie inne – zarówno w wyglądzie, jak i w smaku.
Wracając jednak do rzodkiewki. Jej jadalny korzeń przyjmuje wiele kształtów i kolorów. Najpopularniejszą i chyba najchętniej wybieraną jest odmiana czerwona i różowa. Kulisty lub lekko podłużny kształt tego warzywa znają chyba wszyscy. Niewiele osób wie natomiast, że rzodkiewka może być także biała, czarna, zielona czy żółta. Zależy to w dużej mierze od okresu zbioru i oczywiście od gatunku warzywa.
Skąd pochodzi rzodkiewka? Jak dotarła na nasze stoły? To niepozorne warzywo gościło w kuchni już w czasach starożytnych. Najstarsze zachowane podania świadczą o tym, że rzodkiewka była uprawiana w starożytnych Chinach. Do dziś dodaje się ją w tradycyjnej chińskiej kuchni to naprawdę wielu dań. Uchodzi przy tym za jedno ze zdrowszych warzyw.

Starożytni Grecy i Rzymianie lubili serwować ja z miodem i octem. Stopniowo rzodkiewka trafiła także na inne kontynenty. A od XVI wieku różne odmiany rzodkiewki do obu Ameryk i Europy. Choć nikt na początku nie zastanawiał się, ile kalorii ma rzodkiewka, to była ona częstym gościem na stołach.

Rzodkiewka – właściwości

Jeśli chodzi o właściwości, to oprócz niewielu kalorii rzodkiewka ma ich naprawdę sporo. Przede wszystkim w parze z niewieloma kcal, idzie cenne źródło witamin C. Już 100 g rzodkiewki dostarcza nam 25 proc. dziennego spożycia tej witaminy. To naprawdę dużo! Jeśli liczymy kalorie, rzodkiewka jest cennym składnikiem naszej diety. Nie tylko wpływa na redukcję masy, lecz także pilnuje, aby podczas diety, kiedy możemy być nieco osłabieni, podatni na choroby, wspierać naszą odporność.
Witamina C mogą także odbudowywać tkanki, w tym te, które tworzą naczynia krwionośne, a pomaga utrzymać nam mocne kości i zęby.

Ponadto rzodkiewka to także dobre źródło kwasu foliowego, witamin B1, B2 i B6 oraz minerałów. Wśród najważniejszych należy wymienić na przykład potas, magnez, miedź, wapń i żelazo. Zatrzymajmy się chwilę przy potasie. Dzięki jego znacznym ilościom – nawet 2300 mg w 100 g produktu – skutecznie pomaga ona w regulacji ciśnienia.
Warto wiedzieć, że rzodkiewki są uznawane także za warzywa moczopędne. Oczyszczają nerki i cały układ moczowy. Jeśli więc spotkała was jakaś infekcja dróg moczowych lub zapalenie, to jedzenie rzodkiewek przyniesie znaczącą ulgę.

Rzodkiewka ma także jeszcze jedną cenną właściwość. Usuwa nadmiar bilirubiny z organizmu. Bilirubina to barwnik żółciowy ssaków, który jest wynikiem rozpadu hemu hemoglobiny krwinek czerwonych. Jego nadmiar bilirubiny skutkuje zażółcenie skóry, błon śluzowych czy nawet białka oka. Regularne spożywanie rzodkiewki spowolniona rozpad erytrocytów. Wątroba ma więc szansę, aby poradzić sobie z powstającymi produktami rozpadu krwinek czerwonych.
Rzodkiewki oprócz tego, że zawierają niewiele kalorii, są bogatym fitoskładników. W tym niepozornym warzywie znajdziemy indole oraz flawonoidy. Są one znane ze swych silnych właściwości przeciwutleniających.

Jak smakuje rzodkiewka, wie chyba każdy. A jedliście kiedyś jej liście? Tak, te, które zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Okazuje się, że są one także cennym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Liście rzodkiewki może spożywać jako dodatek do świeżych soków, naparów lub jako składnik zup. Także zawierają bardzo niewiele kalorii.

Ile kcal ma rzodkiewka?

Ile kalorii ma rzodkiewka? To bardzo częste pytanie, które zadają sobie osoby na diecie redukcyjnej. Rzodkiewka kcal ma naprawdę niewiele. To niskokaloryczne warzywo, które w świeżym korzeniu – około 100 g – ma tylko 16 kcal. Tak, jedna rzodkiewka to tylko 16 kalorii.

Więcej o: