Dieta zupowa naprawdę działa? Poznaj najlepsze przepisy i podstawowe zasady diety opartej na zupach

Zupy są zazwyczaj niskokaloryczne, a przy tym bardzo pożywne. Sprzyjają więc utrzymaniu linii osy i są zbawienne w dietach redukcyjnych. Dieta zupowa, zwana z języka angielskiego soup diet, robi prawdziwą furorę. Można dzięki niej stracić nawet dziewięć kilogramów w ciągu tygodnia. Do jakich zasad diety zupowej należy się stosować, aby uzyskać pożądany efekt?

Dieta – zupy – skąd ten pomysł?

Dieta zupowa narodziła się, podobnie jak wiele innych, modnych sposobów żywienia, wśród celebrytów. W poszukiwaniu skutecznej metody na utratę zbędnych kilogramów szukają oni najróżniejszych sposobów. Dietę opartą na zupach zawdzięczamy Brazylijce, prezenterce i modelce Adriane Galisteu. To on spopularyzowana dietę zupową najpierw w swoim kraju, potem na całym świecie.
Adriane twierdzi, że jej samej udało się schudnąć dziewięć kilogramów w ciągu tygodnia. Jej jedynym pożywieniem były zupy. Jadła je na każdy posiłek. Prezenterka zaznacza, że porcje były solidne i nie chodziła głodna. Na doniesienia modelki lepiej jednak spojrzeć z przymrużeniem oka. Racjonalny ubytek wagi wynosi około dwóch, maksymalnie trzech kilogramów tygodniowo. Aby cieszyć się efektami na dłużej, lepiej chudnąć jeden kilogram tygodniowo.

Jakby nie podchodzi do zapewnień Adirane Galisteu, to pewne jest to, że zupy to łatwy, tani i naprawdę pożywny sposób na dietę. Dieta oparta na zupach cieszy się bardzo dobrymi opiniami. Już kilka prostych składników wystarczy, aby powstało lekkie danie, które solidnie nawadnia, bardzo syci i przy okazji rozgrzewa. Ważne jest jednak, aby podstawowym składnikiem zup były warzywa. Oczywiście możemy, a nawet powinniśmy dodawać do nich zboża, chude mięso, ryby, zioła. Wtedy uzyskujemy pełnowartościowy posiłek. Podstawą są jednak warzywa i tego się trzymajmy.

Dieta na zupach – zasady

Dieta zupowa powinna trwać siedem dni. Tydzień to czas, kiedy oczyścimy organizm, schudniemy i przygotujemy się na wdrożenie zdrowych nawyków.
Należy liczyć, że porcja zupy to mniej więcej 250 g. Jedna zupa dostarczy nam około 150 kalorii. Jeśli zjemy ich pięć lub sześć w ciągu dnia, to dostarczymy organizmowi nie więcej niż 900 kalorii. To bardzo mało! To mniej więcej jedna trzecia tego, co potrzebuje dorosła kobieta o przeciętnej budowie ciała, uprawiająca aktywnie sport. Przyjmując taki wariant diety zupowej, schudniemy bardzo szybko.
Inną metodą jest zastąpienie dwóch z pięciu posiłków w ciągu dnia zupą. W takim wypadku nie musimy ograniczyć się do tygodniowej diety. Tak możemy żywić się jak długo mamy na to ochotę.
Jakie zupy wybierać? Błędnie kojarzymy dietę na zupach wyłącznie z zupą kapuścianą. Możemy jeść każdą zupę. Ważne, aby była przyrządzona ze zdrowych składników, pochodzących z pewnego źródła. Jedyne, co warto wykluczyć, to makarony, ryż i ziemniaki. To jednak węglowodany, których duże ilości na diecie zupowej nie pomogą nam schudnąć.

Dieta oparta na zupach – diabeł tkwi w szczegółach

Dieta oparta na zupach w dużej mierze zależy od dodatków. Można śmiało użyć powiedzenia, że diabeł tkwi w szczegółach. To one decydują o wartościach odżywczych posiłku. Tak jak wspomniana kasza czy makaron dostarczy węglowodanów złożonych, tak już dodatek chudego mięsa czy ryb porcji białka.
Warto do zup dodawać świeże zioła. To one ułatwią nam trawienie i przyspieszą metabolizm. Kleks z jogurtu zamiast śmietany będzie pożądaną porcją wapnia. Koniecznie wzbogać zupy o chili, imbir czy cynamon. Pobudzają spalanie tłuszczu, łagodzą i poprawiają nastrój.

Dieta zupowa – jadłospis

W jadłospisie diety zupowej nie może zabraknąć kilku pozycji. Polecamy szczególnie zupę kapuścianą, krem z rybą i zupę marchewkową.

Dieta zupowa – jadłospis - kapuśniak

Składniki: pięć liści kapusty włoskiej, trzy łyżki posiekanego koperku, jeden lub dwa ząbki czosnku, dwie łodygi selera naciowego, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, kminek mielony
Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę ugotuj z selerem, zmiksuj na gładko z koperkiem i czosnkiem. Wlej sok z cytryny, dopraw pieprzem i kminkiem, wymieszaj porządnie.

Dieta zupowa – jadłospis – zupa rybna

Składniki: seler, por, marchewka, pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, dwie szklanki wywaru z warzyw, liść laurowy, 200 g filetów z białej ryby, dwie łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, kolendra Przygotowanie: Do garnka z roztopionym masłem lub łyżką oliwy wrzuć warzywa pokrojone i umyte. Smaż około pięciu minut. Dodaj filet z ryby. Wcześniej posolony i lekko zgrillowany na patelni grillowej. Zalej wszystko wywarem, dopraw do smaku. Dodaj kaszę jaglaną i ewentualnie zmiksuj na gładki krem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.