Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa? Jak powinien wyglądać jadłospis?

Dieta białkowo-tłuszczowa to sposób żywienia, który opiera się na wysokim spożyciu produktów białkowych oraz tłuszczowych. Jednocześnie zakładamy niską podaży pokarmów zawierających węglowodany. Taka dieta skutkuje szybką redukcją wagi. Czy jest zdrowa? Jak powinien wyglądać jadłospis w czasie diety białkowo-tłuszczowej?

Jadłospis w czasie diety białkowo-tłuszczowej

Dieta białkowo-tłuszczowa, innymi słowy spożywanie wyłącznie niemal produktów białkowych i tłuszczowych, to znany sposób na utratę zbędnych kilogramów. Jadłospis diety białkowo-tłuszczowej wyklucza dodatkowo spożywanie węglowodanów. Te proporcje są tu bardzo ważne. Przy okazji warto wspomnieć, że to świetne rozwiązanie dla osób, które liczą na szybkie efekty, a dodatkowo nie chcą rezygnować z ulubionych potraw, choćby tłustego mięsa.

Jedną z popularniejszych jest tu dieta Atkinsa. Przyjrzyjmy się więc proporcjom i efektom diety białkowo-tłuszczowej na przykładzie jadłospisu proponowanego przez Atkinsa. Wysoki udział tłuszczów i białek powoduje powstanie w organizmie ciał ketonowych, które skutecznie wpływają na hamowanie apetytu. Nie odczuwamy głodu, więc nie podjadamy między posiłkami.
Jadłospis diety białkowo-tłuszczowej uzależniamy od faz diety. A wyróżniamy aż trzy etapy odchudzania.
Faza pierwsza jest etapem, podczas którego mamy wejść w odchudzanie, rozpocząć proces. Ograniczamy spożycie węglowodanów do 20 g na dobę. Koniecznie musimy wykluczyć wszystkie produkty zbożowe, warzywa i owoce, które zawierają duże ilości skrobi, cukru. Można natomiast jeść ryby, mięso, jaja, a także tłuszcze pochodzenia roślinnego i warzywa, które nie zawierają skrobi.

Faza druga zakłada większe spożycie węglowodanów. Można ich zjeść od 30 do 50 g na dobę. Jemy więcej warzyw i niektórych owoców - na przykład jagód. W naszym jadłospisie diety białkowo-tłuszczowej nie powinno być owoców, które mają wysoki indeks glikemiczny.
Trzecia faza diety to w zasadzie nasz stały jadłospis na resztę życia. To sposób żywienia, którego powinniśmy się trzymać. Na samym początku należy zwiększać podaż węglowodanów o 10g w każdym tygodniu. Zatrzymujemy ten proces w momencie, gdy masa ciała będzie stała. Kiedy zaczynamy tyć, ograniczamy węglowodany. Dodatkowo cukrów nie powinniśmy łączyć z tłuszczami zwierzęcymi oraz jajami.

Zgodnie z zasadami diety białkowo-tłuszczowej w każdej z faz nasz jadłospis powinien zakładać cztery lub pięć posiłków. Musimy pić minimum dwa litry wody i zrezygnować z alkoholu, palenie papierosów czy niezdrowego jedzenia.

Dieta białkowo-tłuszczowa – efekty

Dieta białkowo-tłuszczowa przynosi wiele spektakularnych efektów. Przede wszystkim wprowadza zdrową zmianę do naszego życia – większe spożycie białka i tłuszczów kosztem węglowodanów. A dzięki temu czeka nas efekt w postaci utraty wagi. To znacznie lepszy i skuteczniejszy sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Takie proporcje w diecie białkowo-tłuszczowej sprawiają, że posiłki zapewniają nam uczucie sytości na dłużej, nie podjadamy między posiłkami, mamy mniejszy apetyt i nie musimy mierzyć się z nagłymi napadami głodu.

Dieta białkowo-tłuszczowa - redukcja

Dieta białkowo-tłuszczowa może mieć różne cele. Jeśli zależy nam przede wszystkim na redukcji, to powinniśmy taki model żywienia stosować przez około dwa tygodnie. Taką dietę można powtarzać cyklicznie co jakiś czas. Oczywiście o ile nie mamy przeciwskazań do stosowania diet, a nasz organizm dobrze reaguje.
Aby dodatkowo pobudzić redukcję na diecie białkowo-tłuszczowej warto wypić tuż po przebudzeniu szklankę wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego. Jeśli nam to pomaga, możemy wprowadzić je na stałe do naszej diety. Nie należy jednak pić ich częściej niż dwa-trzy razy na dobę. Zawsze pijemy taki napój na 15 minut przed posiłkiem.

Dieta białkowo-tłuszczowa – opinie

Dieta białkowo-tłuszczowa cieszy się bardzo dobrymi opiniami. Jeśli pojawiają się jakieś negatywne opinie dotyczące diety białkowo-tłuszczowej to tylko w kontekście ewentualnych niedoborów substancji odżywczych - niektórych witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Z tego tytułu może zwiększyć się ryzyko zachorowania na lub inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA