Często poruszany temat, choćby z tego powodu, że ten powszechnie spożywany i dostępny bez problemu w większości sklepów i piekarni musi zostać wyeliminowany z jadłospisu. To dlatego, że zwykle sporządzany jest z pszenicy, jęczmienia czy żyta. Jednak w sklepach online oraz w wielu supermarketach dostępne są również różne rodzaje chlebów bezglutenowych. Można nawet kupić specjalne mieszanki do wypieku bezglutenowego chleba i znów cieszyć się smakiem pysznych kanapek.
Chleb bezglutenowy to produkt, do którego najtrudniej się przekonać, kiedy musimy stosować dietę bez pszenicy. Warto wybierać sprawdzone produkty, dobrych firm lub pochodzące ze sprawdzonych piekarni. W innym wypadku narażamy się pieczywo, które może zawierać śladowe ilości glutenu. A osoby chore na celiakię lub te, które mają nietolerancję na gluten muszą wystrzegać się nawet takich produktów.
Chleby bezglutenowe dostępne na rynku nie cieszą się jednak najlepszymi opiniami. Smak pozostawia wiele do życzenia. Na pewno są zdrowe, bezpieczne dla alergików i chorych, jednak w niczym nie przypominają smacznego pieczywa, które tak dobrze wszyscy znamy.
Jak więc upiec chleb bezglutenowy? Jak zrobić chleb bezglutenowy, tak aby był smaczny i sprężysty? Zdradzamy najlepsze przepisy na chleb bezglutenowy. Jest kilka opcji!
Składniki: 500 g mąki gryczanej, 500 g mąki jaglanej, 500 g mąki ryżowej, 375 g mąki ziemniaczanej, ? szklanki pestek ze słonecznika, ? szklanki pestek dyni, dwie-trzy łyżki chia lub siemienia lnianego, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli, 1,5 l przegotowanej i wystudzonej wody, 500 ml zakwasu bezglutenowego
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem roślinnym blaszki. Masa powinna sięgać mniej więcej do ? wysokości foremki. Przykryj ciasto folią do pieczenia i odstaw na minimum sześć godzin. Po tym czasie zdejmij folię i wstaw blaszkę do piekarnika, który wcześniej rozgrzejesz do 240 stopni. Piecz około 20 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 40 min.
Składniki: 500 g mąki gryczanej, 125 g mąki jaglanej, 125 ml skrobi ziemniaczanej, 700 ml wody, dwie łyżki chia lub siemienia lnianego, dwie łyżki babki płesznik, dwie łyżeczki suchych drożdży, dwie łyżeczki cukru, jedna łyżeczka soli
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre i wymieszaj masę mikserem. Przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem roślinnym blaszki. Pozostaw pod przykryciem - na przykład folią spożywczą - na około godzinę. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut.
Składniki: 500 g mąki bezglutenowej, trzy łyżki siemienia lnianego, trzy łyżki łuskanego słonecznika, dwie łyżki sezamu, łyżka pestek z dyni, 3/4 łyżki soli, dwie łyżki cukru, 25 g świeżych drożdży, 550 ml letniej wody
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie.
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Przełóż masę do foremki i przykryj folią spożywczą. Po 30 minutach lub kiedy powiększy objętość, wstaw blachę do piekarnika. Wcześniej rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz około 50 minut.
To nie jest proste pytanie. Co zrobić, żeby chleb bezglutenowy się nie kruszył? Niestety z racji tego, że chleby bezglutenowe nie zawierają mąki pszennej, a przede wszystkim w związku z tym glutenu, nie ma elementu, który skleja wypiek. Bardzo ważne jest trzymanie się proporcji składników podanych w przepisach na chleby bezglutenowe. Tylko w ten sposób możliwy jest naprawdę dobry wypiek.