Jak przygotować zdrowe dania każdego dnia? Wprowadź zdrowe nawyki do swojej kuchni

Nie masz czasu gotować, ale chcesz żywić się zdrowo? Niestety kupowane danie i zamawiane na wynos nie zawsze są zdrowe. Często zawierają wiele konserwantów i substancji spulchniających. Warto więc gotować w domu. Jak to zrobić, aby nie spędzać każdego dnia wielu godzin w kuchni? Zainspiruj się naszymi radami i przepisami.

Zdrowe dania obiadowe - podstawowe zasady

Szybko i zdrowo? To możliwe. Choć szybki posiłek kojarzy się nam niestety najczęściej ze śmieciowym jedzeniem, to odrobina wysiłku naprawdę popłaca. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad, a nasza w kuchni naprawdę nie spędzimy zbyt wiele czasu.

Na początek warto postawić na sprawdzone produkty od pewnych dostawców. To zapewni nam wysoką jakość przyrządzanych dań. Będziemy mieć pewność, że nasze zdrowe dania są naprawdę… zdrowe. Unikniemy chemii, konserwantów. Takie podejście naprawdę popłaca!

Ponadto warto unikać w przepisach produktów, które zawierają składniki konserwujące, spulchniacze, barwniki. To także znacząco wpłynie na jakość naszych dań.

Warto też gotować na parze. Dania przyrządzane na parze to zdecydowanie jeden z najlepszych termicznych sposobów przyrządzania posiłków. Mamy gwarancję smaku, a przy tym pewność, że produkty będą w pełni wartościowe, zachowają najwięcej substancji odżywczych. Na parze możemy gotować zarówno mięso, jak i warzywa. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Zawsze planujmy nasze gotowanie z wyprzedzeniem. To nie tylko pozwoli nam uniknąć marnowania żywności, lecz także przygotować się do gotowania. Odpowiednio wcześniej zrobimy zakupy, przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Będzie to dla nas rodzaj planowanej ceremonii. W ten sposób gotowanie nie będzie nas nużyć.

Polecamy także gotowanie z resztek. Nie marnujmy jedzenia! Został ci kawałek pomidora, pół cebuli, trochę marchewek? To warzywa, które nie są najświeższe, ale jednak żal je wyrzucić? Zawsze możesz zmiksować wszystkie i stworzyć niepowtarzalną zupę krem.

Zdrowo nie znaczy mało. To także podstawowa zasada, o której musisz pamiętać podczas przygotowania posiłków. Nie musisz jeść mało, aby danie uchodziło za zdrowe. Jeśli chcesz się odżywiać zdrowo, patrz na składniki, a nie na ilość pożywienia.

Przepisy na zdrowe dania

Poniżej zebraliśmy kilka przepisów na zdrowe dania. Zainspiruj się nimi i gotuj zdrowo już od dziś! Na początek proponujemy zdrowe dania z kurczakiem i zdrowe dania dla dzieci.

Zdrowe danie z kurczakiem - przepis dla dwóch osób

Składniki: filet z kurczaka 200 g, 150 g świeżego ananasa, kilka pomidorków koktajlowych, marchewka, mleko kokosowe z puszki, łyżka czerwonej pasty curry, cukier brązowy, kawałek imbiru, sól, pieprz, papryczka chili, 100 g ryżu

Przygotowanie: Ugotuj ryż według opisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem. Następnie nasmaruj startym imbirem. Kurczaka smaż na rozgrzanej patelni - co ważne bez dodatku żadnego tłuszczu. Następnie obierz i pokrój ananasa. Dodaj do dania połowę mleka kokosowego i łyżkę pasty curry. Mięso powinno dusić się około 10 minut. W międzyczasie dodaj cukier, pokrojoną w słupki marchewkę, pomidorki. Zalej wszystko pozostałym mlekiem kokosowym. Wszystkie warzywa muszą dusić się aż do miękkości. Wyjmij papryczkę chilli. Podawaj danie z ryżem.

Zdrowe dania dla dzieci - naleśniki gryczane – przepis

Składniki: 250 g mąki gryczanej, 2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, płaska łyżeczka soli.

Przygotowanie: Mąkę i sól przesiej. Następnie dodaj do niej jajka, olej i wodę gazowaną. Ubijaczką lub mikserem wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Serwuj z serkiem wiejskim, serem twarogowym lub konfiturą domowej roboty.

Zdrowe dania na obiad w wersji wegetariańskiej - burgery z marchewki - przepis

Składniki: 4 marchewki, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka soczewicy, sól, pieprz, pęczek pietruszki, pół szklanki płatków owsianych

Przygotowanie: Zetrzyj na tarce obraną i umytą marchewkę. Dodaj odsączoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Możesz opcjonalnie dodać pół pęczku świeżej pietrzuskzi. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku. Uformuj burgery i smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez 10 minut. Podawaj z bułką typu graham, pomidorem, zieloną sałatą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.