Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i tortilla. Poznaj jedną z najsmaczniejszych kuchni Europy

Czemu kuchnia hiszpańska zawdzięcza swój sukces i olbrzymią popularność? Jej sekret tkwi w połączeniu stylu śródziemnomorskiego i tak zwanego pasterskiego. Znajdziemy w niej także inspiracje kuchnią meksykańską, arabską, angielską i francuską. To prawdziwa mieszanka wybuchowa, którą na dodatek urozmaicają produkty regionalne.

Kuchnia hiszpańska - charakterystyka i ciekawostki

Kuchnia hiszpańska uchodzi powszechnie za smaczną, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Z pewnością z restauracji serwującej hiszpańskie przysmaki wyjdą najedzeni zarówno wegetarianie, jak i osoby stosujące tradycyjną kuchnię. Warto wiedzieć, że różnorodność kulinarna Hiszpanii kształtowała się przez wiele wieków.
Liczne wojny, najazdy, podboje sprawiły, że przez stulecia Hiszpania miała kontakt z najróżniejszymi potrawami. Do tego słonecznego kraju docierali między innymi Celtowie, Fenicjanie i Arabowie. Każdy z nacji zostawiła po sobie jakąś “pamiątkę”, która wpłynęła na ostateczny kształt dzisiejszej hiszpańskiej kuchni.

Warto wiedzieć, że na kuchnię hiszpańską składają się tradycje kulinarne z sześciu geograficznych regionów. Mamy tu kuchnię wschodniej Hiszpanii, środkowej Hiszpanii, północnej Hiszpanii, południowej Hiszpanii, Balearów, Wysp Kanaryjskich. Każda z nich wyróżnia się czymś niepowtarzalnym.
I tak kuchnia wschodniej Hiszpanii to mnogość rzymskich i arabskich wpływów. W przepisach tego regionu znajdziemy wiele owoców morza, ryż, oliwki, migdały. Często wykorzystywaną przyprawą jest szafran. Potrawy są tu lekko pikantne i bardzo słodkie.

Z kolei kuchnia środkowej Hiszpanii to dania z dziczyzny i królika. Jadane są tu też żaby i ryby - szczególnie liny. Kucharze stawiają na groch i fasolę. Używają także dużo czosnku i kminku.
Nieco inaczej sprawa wygląda w północnej Hiszpanii. Tu głównym składnikiem większości potraw są owoce morza oraz tłuste ryby. Częstą bazą dań jest mleko. A jeśli chodzi o najpopularniejsze warzywa to należy tu wymienić fasolę, kukurydzę i kapustę.

Południowa Hiszpania wyróżnia się w kuchni arabskimi naleciałościami. Wielką popularnością cieszy się więc tu ryż, papryka, pomidory, szafran oraz migdały. Ten region Hiszpanii to także “stolica” tapas, czyli małych przystawek, które zachwycają swoją różnorodnością.
Kuchnia Balearów to przede wszystkim warzywa, owoce, wieprzowina i orzechy. Niewiele osób wie, że to właśnie tu powstał swojski majonez.

Szósty region, czyli Wyspy Kanaryjskie, z racji swojego wyspiarskiego położenia są “królestwem” ryb i owoców morza. Znajdziemy tu jednak także ziemniaki, banany i kukurydzę. A najpopularniejszym deserem jest krem na bazie migdałów, cynamonu i żółtek.

Kuchnia hiszpańska - to nie tylko tortilla

Kuchnia hiszpańska wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z tortillą. I słusznie, bo to jedno z popularniejszych dań. To rodzaj omletu z ziemniaków i jajek smażony na oliwie. Ma wiele różnych odmiana, często serwuje się go z dodatkami, choćby takimi jak cebula, grzyby lub fasola.
Kuchnia hiszpańska jednak nie tylko tortillą stoi. Popularnym daniem jest tu także gazpacho. To rodzaj chłodnika przygotowanego na bazie ogórków, cebuli, papryki, pomidorów, octu winnego i oliwy. Zazwyczaj podawany z grzankami. Gazpacho serwuje się na zimno i jest to świetny pomysł na orzeźwienie w upalne dni.

Wśród dań kuchni hiszpańskiej na uwagę zasługuje także paella. To danie pierwszy raz ugotowano w XIX wieku. W składzie znajdziemy przede wszystkim ryż, mięso z kurczaka lub królika, owoce morza. Obowiązkowym dodatkiem jest szafran, który zapewnia paelli właściwy kolor.
Kuchnia hiszpańska to także desery. Jednym z popularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej jest flan. Powstaje on na bazie jajek, mleka, czekolady i wanilii. Podaje się go z konfiturami. Ciekawostką może być fakt, że kuchnia hiszpańska uznaje za deser także kawę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.