Dieta kalafiorowa to bardzo restrykcyjna dieta redukcyjna. Podczas pierwszego dnia odchudzania w naszym jadłospisie znajdują się tylko chude białe sery. Kolejny, drugi dzień to głodówka! Tego dnia pijemy tylko sam kefir i tylko wtedy, gdy czujemy się głodni. Trzeci dzień to niestety także głodówka, a w jadłospisie diety znajdziemy sam naturalny kefir.
Zmianę przynosi dopiero kolejny dzień. W czwartym dniu diety kalafiorowej wprowadzamy inne produkty. I jak sama nazwa diety wskazuje, powinien być to kalafior pod różną postacią. Mogą to być kalafiory gotowane na parze lub blanszowane. Piątego dnia do jadłospisu włączamy mięso drobiowe. Dalej jemy także różne dania z kalafiora. Wszystko popijamy kefirem.
Ostatnie dwa dni diety są ponownie bardzo monotonne. To powrót do kefiru i kalafiorów na każdy posiłek. To wszystko., co możemy jeść tego dnia. Czy dieta kalafiorowa jest skuteczna?
Dieta kalafiorowa jest dość skuteczna. Jeśli chodzi o efekty diety kalafiorowe, to możemy schudnąć nawet 2 kg w siedem dni! To bardzo dużo. Niestety, dieta kalafiorowa to nie tylko pozytywne efekty. Jest to bardzo restrykcyjny sposób żywienia. Głodówki nigdy nie są zdrowe ani polecane przez ekspertów. Z tego tytułu możemy się spodziewać niedoborów witamin, składników odżywczych i minerałów. Pamiętaj, aby nie stosować tej diety, jeśli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne.
O ile dieta kalafiorowa nie jest dobrym pomysłem, o tyle sam kalafior jest bardzo zdrowym warzywem. Warto włączyć go do swojej dobrze zbilansowanej, racjonalnej diety. Nawet tej odchudzającej, ponieważ zawiera on bardzo mało kalorii – zaledwie 22 kcal w 100 g produktu. Kalafior jest szczególnie wartościowy, gdy jada się go na surowo. Jest wtedy naprawdę bogatym źródłem witaminy C. Już 100 g produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
Ponadto kalafior zawiera także dużo błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego oraz w nieco mniejsze ilości wapnia, fosforu, magnezu oraz kwasu nikotynowego. Tak jak inne warzywa kapustowate, to białe warzywo jest źródłem sulforafanu – naturalnego izotiocyjanianu, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne. Regularne jedzenie warzyw bogatych w ten związek, jest skuteczną ochroną przed nowotworami, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Do naszej diety koniecznie więc włączymy dania z kalafiora. Poniżej przedstawiamy kilka świetnych przepisów, w których kalafior gra pierwsze skrzypce.
Dieta – zupa kalafiorowa według przepisu doktor Dąbrowskiej
Składniki: 1 cebula, 1 korzeń pietruszki,1 łodyga selera naciowego, 1 kalafior, liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, sól, pieprz biały świeżo mielony, 1 łyżeczka suszonego czosnku gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Cebulę, pietruszkę, seler myjemy dokładnie, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zalewamy wszystko wodą (mniej więcej 1,5 l), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut. Dalszym krokiem jest wyjęcia liścia laurowego, ziela angielskiego. Dodajemy później kalafiora pokrojonego w drobne kawałki, gotujemy kolejne 10 minut. Pozostaje zmiksowanie na krem. Możemy dodać pozostałe przyprawy i doprawić do smaku.
Składniki:1 kalafior,0,5 kg fasolki szparagowej, kilka ząbków czosnku, zioła i przyprawy, na przykład: pęczek świeżej natki pietruszki, sól morska, bazylia, oregano, tymianek, suszona cebula, słodka papryka, papryka ostra, czarny pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Przygotowanie: Umyj dokładnie warzywa. Kalafiora i fasolkę ugotuj na parze. Warzywa powinny być w efekcie lekko twarde. Rozdrobnij warzywa i lekko je podduś na oliwie z oliwek z dodatkiem wody, soku z cytryny, czosnku, ziół i pozostałych przypraw. Następnie dokładnie wymieszaj. Podawaj z ryżem lub kaszą.