Jak zrobić zdrowe lody? Najlepszy przepis na zdrowe lody jogurtowe i sorbet

Lody dla ochłody! Kto z nas nie zna tego hasła reklamowego. Lody i sorbety chłodzą nas w upalne dni i poprawiają humor, kiedy wyjadamy je pod kocem podczas oglądania ulubionego filmu. Niestety, lody, które kupujemy w sklepach to często połączenie tłuszczu i cukru. Lepiej samodzielnie zrobić zdrowe lody. Jak się do tego zabrać?

Zdrowe lody domowe

Domowe zdrowe lody wcale nie są trudne w przygotowaniu. Jednak kluczowe jest przestrzeganie kilku ważnych zasad. Na początek należy pamiętać o tym, że podczas przygotowania zdrowych domowych lodów powinniśmy korzystać wyłącznie z dojrzałych owoców. Nie przejrzałych, nie twardych. Wybierając dojrzałe owoce mamy gwarancje lepszego smaku. Takie owoce są słodsze. Ponadto nasz układ pokarmowy trawi je znacznie lepiej i szybciej. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz do lodów dodać banana lub awokado. Banan powinien być dojrzały, mieć brązowe plamki na skórce. Natomiast awokado dobre do lodów do takie, które będzie lekko miękkie, ale bez brązowych plamek na skórce.

Owocowe lody warto blendować i mrozić lub mrozić i blendować. Masz dwie opcje przygotowania lodów z owoców. Każdy sposób jest tak samo dobry. Łatwiej jest jednak zacząć od zblendowania i dopiero w kolejnym kroku przystępujemy do mrożenia. W ten sposób z owocami i przygotowaniem lodów poradzą sobie nawet słabsze miksery i blendery. Gdy składniki będą mrożone, potrzebujemy naprawdę mocnego sprzętu kuchennego.

Aby ułatwić sobie życie, oczywiście pod warunkiem, że często przygotowujesz zdrowe domowe lody lub planujesz to zacząć robić regularnie, kup kilka akcesoriów. To nie kosztuje wiele, a znacząco ułatwi życie. Na początek przydadzą ci się pojemniczki do przechowywania lodów. Takie foremki, w których możesz zamrozić już odmierzoną, pojedynczą porcję lodów. Wystarczy wsunąć patyczek i gotowe. Dzieci nie odróżnią takich lodów od tych kupionych w sklepie. Jeśli dużo gotujesz, przyda ci się także gałkownica. Łyżka do lodów, bo o niej mowa, ma także wiele innych zastosowań. Sprawdzi się choćby podczas formowania bez ozdobnych na torcie. W podstawowej funkcji gałkownica sprawdzi się jednak przede wszystkim przy przyrządzaniu dużych ilości lodów. Z łatwością wyjmiesz je z dużego pojemnika nawet po kilkunastu godzinach mrożenia.

Podczas robienia zdrowych domowych lodów nie używaj cukru. Skoro robisz lody owocowe, zaufaj naturalnej słodkości, która kryje się w owocach. W ten sposób będą jeszcze zdrowsze i można będzie skusić się na nie nawet na diecie. Pamiętaj, im bardziej dojrzałe owoce użyte do produkcji, tym większa słodycz końcowego produktu.

Warto także eksperymentować. Może niekoniecznie sprawdzi się to, gdy przygotowujemy lody dla dzieci. Ale kiedy chcemy ochłodzić dorosłych, już jak najbardziej. Możemy na przykład do klasycznych lodów dodać superfoods. Te wartościowe składniki odżywcze, na przykład nasiona chia, siemię lniane, wiórki kokosowe, sprawdzą się w sorbetach lodach jogurtowych rewelacyjnie.

Jak zrobić zdrowe lody?

Przejdźmy więc do sedna, jak zrobić zdrowe lody? Proponujemy dwa przepisy, sprawdzone przez lata. Pierwszy to przepis na kremowe i delikatne lody truskawkowe, a drugi zdrowe lody jogurtowe o smaku czekolady.

Kremowe lody truskawkowe - przepis

Składniki: ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, garść truskawek, miód akacjowy
Sposób przygotowania: Wiórki kokosowe zalej minimum jedna szklanką wrzątku. Zostaw je tak przynajmniej na dwie godziny. Możesz też zostawić na noc. Zmiksuj je na gładko i przesiej przez sitko. Do masy kokosowej dodaj kaszę jaglaną i dwie łyżki miodu. W osobnym naczyniu zmiksuj na gładko truskawki. Połącz dwie masy. Możesz wykonać jednolitą masę, możesz łączyć je bardzo delikatnie, aby stworzyć esy floresy. Włóż do zamrażalnika na minimum pięć godzin.

Zdrowe lody jogurtowe o smaku czekoladowym – przepis


Składniki: litr jogurtu naturalnego, sześć łyżek naturalnego gorzkiego kakao, trzy łyżki miodu, pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Wstaw do zamrażalnika na minimum dwie godziny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.